Четири от най-големите световни банки вчера се съгласиха да платят над 5 млрд. долара глоби и се признаха за виновни в манипулиране на валутните пазари.

Трейдъри в JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays и Royal Bank of Scotland бяха обвинени в това, че са работили заедно, за да манипулират курсовете на валутните пазари, където се търгуват стотици милиарди долари и евро.

Глобите представляват победа за Министерството на правосъдието на САЩ, което отдавна бе критикувано, че не желае да преследва големите банки.

В последните 18 месеца властите повдигнаха съдебни обвинения срещу банки, обвинени в укриване на данъци, и постигнаха мултимилиардни извънсъдебни споразумение с няколко други банки за ролята им във финансовата криза от 2008 г.

Вижте още: Манипулиран ли е пазарът?

Въпреки това обявените вчера глоби може да ограничат практическите последствия.

Четирите банки ще могат да продължат да оперират на валутните пазари. Нямаше повдигнати обвинения срещу ръководители, въпреки че разследването продължава. Глобите, макар и големи, са една малка част от това, което банките са спечелили от валутна търговия през последното десетилетие.

Според властите, трейдъри са си споделяли поръчките на клиенти през чатове и са използвали тази информация, за да трупат печалби за сметка на техните клиенти. Трейдърите наричали себе си "Картелът," а в един от тези чатове служител на Barclays пише: "ако не мамиш, значи не се опитваш".

Банките ще платят общо 2.5 млрд. долара съдебни глоби за манипулирането на валутните пазари в периода 2007-2013 г. Федералният резерв им налага още 1.6 млрд. долара глоби. Британската Barclays пък ше плати още 1.3 млрд. долара на британските и щатските регулаторни органи.

Швейцарската UBS, която преди години бе разследвана за подобна схема, се е съгласила да се признае за виновна за манипулирането на ключов лихвен процент и ще плати отделна глоба в размер на 203 млн. долара.

Ако бъде включено и споразумението от миналата година, банките ще платят общо близо 9 млрд. долара за манипулирането на валутния пазар, чиято дневна стойност достига 5.3 трлн. долара.

На валутния пазар има пауза по два пъти на ден. Преди тази пауза трейдърите от картела споделяли помежду си поръчките на клиентите и надували курсовете с цел печалба.

Компаниите по света правят бизнес, използвайки различни валути, и разчитат на банките си всеки ден да им предоставят най-близкото ниво до официалния обменен курс. Банките се очаква, че трябва да се грижат за тях. Пътуващите по света, които редовно разчитат на чужди валути, също трябва да получават справедлива цена за техните евро или долари.

Броят на трейдърите, които участвали в тази измама, е малък. От JPMorgan обявиха, че са уволнили един трейдър. Citi е освободила девет служители. Barclays е уволнила осем служители, свързани с картела.

Банките също така са се съгласили да помогнат на властите да разследват хората, замесени в манипулирането на валутните пазари.