Разликата между бедни и богати в развитите страни продължава да се разширява и достига най-висока стойност от 30 години насам през 2013 година, сочи доклад на ОИСР.

Най-богатите 10% в 20-те развити икономики по света са изкарвали 9.6 пъти повече от най-бедните 10%. Това съотношение нараства сериозно спрямо нивото му от седем към едно през 80-те години на миналия век.

Разликата става реалност, след като хората с най-високи доходи имат все по-голяма част от богатството на нацията.

Като цяло 10-те най-богати процента на едно общество държат около половината от богатството на една нация. Следващите 50% държат основната част от цялата останала половина.

Тези попадащи в групата на 40-те процента от най-бедните домакинства държат едва 3% от цялото богатство на една нация.

В основата на влошаващата се ситуация и нарастващата разлика между най-богатите и най-бедните стоят фактори, като глобализация, технологично развитие и промяна в регулаторните реформи.

Работещите висококвалифицирана и силно търсена работа, като IT или финансови специалисти, са регистрирали голям ръст на заплатите, докато заплатите на нискоквалифицираните работници са изоставали в повишението си.

Данъчните облекчения за хората с най-високи доходи също са довели до концентриране на богатството.

Мексико, Турция, Гърция и САЩ са четирите страни с най-голямо неравенство между бедни и богати, сочи още докладът на ОИСР.