Банковата тайна на швейцарските банки векове наред е официална държавна политика и огласяването на имена и адреси на банкови вложители и до днес е криминално престъпление, съобщава в. Sonntagszeitung.

Въпреки това Конфедеративната данъчна служба на Швейцария (Eidgenössischen Steuerverwaltung (ESTV) взе решение и започна да публикува в интернет имената на данъчни измамници. Причината е, че службата е затрупана от искове за предоставяне на данни за чужди граждани, които са заподозрени, че укриват данъци и срещу тях се води разследване.

С огласяването на тези имена данъчната служба иска да подпомогне тези разследвания и позволява на заподозрените лица да се защитят юридически или да предприемат съдебни стъпки срещу огласяването на техните лични данни, коментира Александър Дюма от Конфедеративната данъчна служба, цитиран от БГНЕС.

Данъчната служба ще обяви трите имена, дата на раждане и последния известен адрес на клиентите. Но това се отнася само за лицата, които швейцарските данъчни власти не са успели да открият по друг начин и затова те са издирвани публично.

Имената, които ще бъдат огласени, се намират в базата данни, които бяха откраднати от швейцарския клон на британската банка HSBC от Ерве Фалсиани - бившият системен администратор на банката, който в момента се укрива във Франция.

България е на 68-о място в списъка на страните, откъдето са данъчните бегълци - 74 души. Те са укрили суми на стойност около 300 млн. евро, като вложителят с най-голяма сметка притежава 150 млн. евро, а останалите суми са на стойност между 2 млн. и 10 млн. евро.

Когато през февруари тази година гръмна аферата с Ерве Фалсиани, министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че България не е получавала данни за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария. Информацията за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария, се получава от НАП.

Според споразумение, ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария. "Удържаният по този начин данък подлежи на превеждане на НАП", обясни Горанов.

Според него персонална информация се изпраща в България само за онези лица, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита, за да не им бъде удържан данък върху лихвите в Швейцария. Става дума за ограничен кръг лица, като е налице възможност съответното физическо лице да скрие самоличността си като избере да внесе данък върху лихвите си в Швейцария.

За 2013 г. размерът на удържания в Швейцария данък върху доходите от спестяванията под формата на лихвени плащания, който е преведен по сметките на НАП е около 900 000 лв. Справката за 2014 г. трябва да бъде получена през 2016 г.

Първото огласено име е на Франсиско Хосе Ортиз фон Бисмарк - племенник на райхсканцлера на Германския Райх Ото фон Бисмарк, който е в неизвестност за швейцарските данъчни власти и за последно е известно, че на 4 ноември 2010 г. е бил в Цюрих, за да отбележи рождения си ден.

Същото важи и за майка му Гунила фон Бисмарк, наричана "некоронованата кралица на Марбея". Друго любопитно име сред първите огласени в списъка е на германския гражданин Кристиан Йегер, замесен в афера с Eurolotto, при която той откраднал от сметките на свои партньори, с които играели в комбина, повече от 2 млн. евро.

Няма да бъдат огласявани имената единствено на американски клиенти на швейцарски банки - в списъка ще има само техните инициали. Причината е, че американските данъчни власти са отправили групов иск за огласяване на американците, укриващи данъци и ако бъдат огласени техните имена, съдебните процедури след това ще се превърнат юридически фарс, казва Александър Дюма.