Тайните швейцарски банкови сметки са придобили скандална слава в обществото, до голяма степен благодарение на филмите за Джеймс Бонд и за това, че редица от най-големите банки в света си навлякоха сериозни проблеми.

UBS най-накрая потвърди, че е разследвана от щатските власти - отново, за това, че е помагала на богати американци да укриват данъци. Банката вече плати 780 млн. долара през 2009 г. във връзка с друго разследване за укриване на данъци.

В същото време HSBC пострада от сериозно изтичане на финансови данни, които бяха откраднати от бившия й служител Ерве Фалчиани и които разкриха подробностите за хиляди клиентски сметки.

И така, как работи швейцарската банкова система?

Как се открива банкова сметка

Да се открие тайна банкова сметка в Швейцария или Люксембург не е толкова сложно, колкото мнозина си мислят. Както при всички други банкови сметки, кандидатът попълва формуляри и трябва да представи документ за самоличност.

Както отбелязва бивш частен банкер обаче, нивото на контрол по отношение на установяването на самоличността се е променило значително през последното десетилетие.

"В края на 90-те години бяха необходими само няколко листа формат A4, за да се открие сметка," казва пред Business Insider Джей Ваананен, които от години пише анонимно за потайния свят на частното банкиране.

"До 2005-2007 г. документите, които трябваше да се попълнят, нараснаха до 10 листа, а по днешните стандарти трябва да се премине през около 100 страници."

Поради нивото на секретност около швейцарската и люксембургската банкова индустрия, контролът на документите за самоличност е доста по-затегнат, отколкото е бил. Както може да се види, данните на UBS и HSBC и последвалите разследвания се концентрират основно около периода преди кризата и основно в началото на миналото десетилетие.

"Вярвам, когато от HSBC казват, че нещата са различни сега, защото индустрията се промени значително през последните 20 години. Отношението към банките и данъчното счетоводство се промени драматично от онова време. Банките са изплашени до смърт от това по невнимание да не попаднат под ударите на регулаторните органи."

Вижте още: Свързани с България лица укрили над 380 млн. долара в Швейцария

Какви са ползите ви от „тайната” банкова сметка?

За разлика от обикновените банкови сметки, швейцарските използват номера, а не имена. По закон банкерите не трябва да разкриват съществуването на дадена сметка, на кого принадлежи или някаква друга информация, без вашето изрично позволение или при много специални обстоятелства.

На практика, ако сте много богат, какъвто е случаят с музикалната легенда Дейвид Боуи или модната дизайнерка Диане фон Фюрстенберг, можете да скриете там парите си от властите. Независимо дали имате 1 долар или 1 млн. долара в банковата си сметка, никой няма да получи тази информация, без вие първо да сте одобрили това.

Тайната обхваща дори и директорите на банката.

"Хората забравят, че в Швейцария и Люксембург, където съм работил преди, законите около банковата тайна са толкова строги, че дори и другите подразделения на дадена банка не са наясно с информацията, която имат подразделения в Швейцария или Люксембург," казва Ваананен.

"Дори и ако си в борда на директорите на компанията майка (освен в случаите, когато си в борда на директорите на подразделенията в Швейцария или Люксембург), няма да разполагаш с информация за дейностите или клиентите на тази банка. Ще имаш само общи данни за печалбата и т.н.."

Стивън Грийн, който бе главен изпълнителен директор на HSBC в периода 2006-2010 г., все още не е коментирал изтичането на данни за швейцарските банкови сметки, но британското правителство го призова да свидетелства.

Предвид факта обаче, че Грийн е бил председател и на HSBC Private Banking Holdings (Швейцария), той може да бъде подложен на сериозен разпит.

Какво правят за вас частните банкери?

Частните банкери инвестират парите ви и търсят по-ефективни начини да осигуряват висока доходност на богатите. Те не подготвят данъчната ви декларация, за това са счетоводителите.

"Работата на частните банкери, разбира се, е да инвестират парите на клиентите и да осигуряват колкото се може по-голяма доходност. На банките не им пука дали клиентът им е декларирал данъци в родната си страна, това е отговорност на счетоводителя на клиента. Данъчният статут на клиентите няма никакво значение извън Швейцария," казва Ваананен.

"Това не означава обаче, че банките не са били наясно с данъчните въпроси на клиентите. Според вътрешната информация, публикувана от бившия служител на UBS Брадли Бъркенфийлд, е имало случаи, в които банкери от UBS са транспортирали незаконно диаманти в туби от паста за зъби, за да избегнат данъчните власти."

Защо всички последваха примера на регулаторните органи на САЩ

Скандалът с HSBC се озова пред праговете на най-различни европейски правителства, но те обикновено следват примера на САЩ в разследването и изправянето пред съда на компании и хора.

Данъчните правила в различните страни са ужасяващо сложни. Два щатски закона обаче позволяват на страната да преминава през различни препятствия, за да наказва укриващите редовно данъци.

"Ако оставим моралния елемент настрана, трябва да знаете, че публикуването на тайна информация за швейцарски банкови сметки по начина, по който го направи Ерве Фалчиани, е престъпление. Това може да затрудни, от правна гледна точка, използването на доказателствата в някои правораздавателни системи," казва Ваананен.

Вижте още: 10 факта, които милиардерите предпочитат да премълчат

"САЩ се превърна в трамплин за европейските регулаторни органи да започнат разследвания на няколко банки. Единствено САЩ има реална възможност и успех в сключването на сделки с банките по редица финансови скандали, свързани най-вече с укриването на данъци."

Белгия обмисля дали да издаде заповеди за арест на швейцарското подразделение на банката. Франция обяви, че би искала да види координирани европейски усилия, когато започне разследване на банката.

Във Великобритания пък последните коментари от данъчните власти показват как местните регулаторни органи понякога изглежда, че са „заспали на кормилото.”

"Получихме данните съгласно международно споразумение с Франция, в което имаше сериозни ограничения. Не можахме да го изнесен извън нашата институция; можехме да го използваме единствено във връзка с укриването на данъци," заяви говорител на британските данъчни служби в отговор на въпрос на BBC защо не са уведомили Финансовия регулаторен орган за разследването срещу HSBC.