Около 75% от служителите, работещи в компании, опериращи на големи развиващи се пазари, като Бразилия и Русия, използват свои собствени преносими устройства в офиса.

Тази фирмена политика, която навлиза лавинообразно в света на бизнеса, се характеризира с термина Донеси своето устройство (на английски известна като BYOD - Bring Your Own Device).

BYOD насърчава служителите да носят собствени преносими устройства, като лаптопи и таблети, на работа.

44% от работещите в компании, опериращи на развитите пазари, се възползват от новата тенденция, която носи ползи както за служителите, така и за фирмата, посочва Владимир Първанов, администратор в българската компания за компютърно обслужване XYZ (www.xyz.bg)

BYOD дава възможност на работника да използва устройство, което е избрал сам, според своите лични предпочитания.

По този начин се повишава удовлетвореността на служителите от техническото оборудване, което отговаря на техните изисквания, а не на тези на IT отдела.

Освен това е важно да се отбележи, че собствената техника обикновено е в много по-добро състояние от служебната, защото потребителите се грижат много повече за собствените си устройства, отколко за фирмените, посочва Първанов.

И не на последно място, по този начин фирмата може сериозно да намали разходите за техническо оборудване.
Основният проблем на личните устройства е по-ниското ниво на сигурност, но някои технологии, като виртуалния десктоп, преодоляват този проблем и даже имат по-високо ниво на сигурност от класическата компютърна мрежа.

Това се дължи на факта, че програмите се изпълняват и данните се съхранят на централизиран сървър, а от потребителското устройство се използват само монитор, клавиатура и мишка, завършва Първанов.