Нито едно свободно място не е останало по хотелите и къщите за гости в Стрелча за идващата събота и неделя, показа проверка на „Монитор”. Причина за огромния туристически наплив е празника на розата и минералната вода.

Освен хората от региона, в него ще се включат и стотици летовници от София, Пловдив, Варна, Бургас и други части на страната. Заради топлите минерални басейни и евтините нощувки Стрелча се превърна в предпочитана дестинация за мнозина нашенци, решили да намерят спокойствие и уединение и си починат от градския шум и забързано ежедневие.

Малки семейни хотелчета и възрожденски, реновирани къщи предлагат атрактивни цени за своите гости, като наемането на апартамент за една нощ струва 60 лв., а двойната стая - между 35 и 40 лв. За сравнение в СПА столицата на Балканите и на България Велинград апартаментът в такива хотели излиза по 100-110 лв., а двойната стая е 60-70 лв.

Някои къщи в малкото средногорско градче предлагат нощувка по 10 - 15 лева на легло в тройна стая, а ако сте цяла компания или две-три семейства, можете да наемете цяла къща от 150 до 180 лв. на вечер, посочва вестник "Монитор".

Храната в малките ресторантчета и заведения също е по джоба на средностатистическия българин и за трийсетина лева 4-членно семейство може да обядва или вечеря в приятна и уютна обстановка в някоя от автентичните механи към семейните хотелчета в района.

И в Стрелча блика минерална вода, която пълни басейните към хотелите и помага за лечение на редица заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, за гинекологични заболявания и други. В средногорското градче работи градски минерален плаж и минерална баня, а наскоро бе открит и втори плувен басейн.

Стрелча е предпочитана дестинация и за любителите на планинските разходки. По време на своя престой гостите и туристите могат да посетят различни природни и исторически забележителности в града.

Край градчето също има маршрути за посещение - на 16 км се намира Пана­гюрище, където в местния Исторически музей може да се види реплика на прочутото Панагюрско златно сък­ровище.