Европейските лидери и МВФ достигнаха до обща позиция за ускоряване на преговорите с Гърция за намиране на решение по време на извънредно събрание провело се в Берлин.

Целта е да се избегне дефолта на Гърция и потенциалното излизане на страната от еврозоната. През тази седмица Гърция има плащане по дълга си към МВФ в размер на около 300 милиона евро, като опасенията на пазарните участници са, че страната може да обяви дефолт.

Срещата на европейските лидери се е състояла късно снощи, като на нея участие са взели немският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, ръководителя на МВФ Кристин Лагарард, председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер, както и ръководителя на ЕЦБ Марио Драги.

Целта на срещата е била да се достигне до оферта, която да се предложи на Гърция в следващите няколко дни, за да се избегне дефолт на страната по дълга й, според запознати.

След срещата Ангела Меркел заяви в изявление, че участниците са се съгласили за „по-интензивна работа за намиране на решение на проблема“.

Меркел заяви също така, че е налице желание за по-голяма връзка и комуникация не само между участниците в срещата, но и с гръцкия министър-председател.

И макар Гърция все още да успява да посреща задълженията по дълга си, предстоящото в петък плащане е най-малкото от серия такива в размер на близо 1.6 милиарда евро през следващите месеци. Страната едва ли ще може да ги посрещне всичките, без да бъде достигнато споразумение с кредиторите й, които да отключат останалата част от спасителния й план.

Лихвите по 10-годишните гръцки облигации се повишиха до 11.49%, спрямо 11.25% в петък. През изминалата седмица те се движиха в диапазона между 10.95 и 11.98%.