Мъж, който преди време бе най-богатият човек в Ирландия и който изгуби цялото си състояние при икономическия срив, сега отново работи на строителен обект.

Четиридесет и осем годишният Майкъл Тагарт започна всичко отначало след продължила седем години съдебна битка с местна банка и предупреждава, че имотната криза в Дъблин се задълбочава от липсата на професионални строителни предприемачи.

Тагарт, който е баща на четири деца, планира да построи 82 жилища и твърди, че вече е продал 20 от тях на зелено.

Строителният предприемач бе определен за най-добрия млад предприемач на 2007 г. в класацията на Ernst & Young, а през същата година Sunday Independent го обяви за най-богатия ирландец с лично състояние, надхвърлящо 1 млрд. евро.

Вижте още: Как 6 млрд. долара състояние се превръща в 3.5 млрд. долара дългове

Само две години по-късно обаче неговата имотна империя беше изчезнала. Той обвини за това Ulster Bank, а миналия месец свидетелства в продължение на 16 дни в съда в Белфаст по делото, което бе завел срещу банката.

Тагарт настояваше да получи 6 млн. евро лично обезщетение плюс неясна сума за загубата на неговата имотна империя.

Ulster Bank, от своя страна, съди Тагарт за 9 млн. евро, които, според банката, строителният предприемач й дължи под формата на лични гаранции по имотни сделки.

Майкъл Тагарт и неговия брат Джон твърдят, че са отказали мултимилионни оферти за имоти в Англия през 2007 г., след като са били уверени от Ulster Bank, че няма нужда да продават част от имотния си портфейл.

В момента Тагарт работи по първия си сайт през уикенда и заяви, че просто е доволен да прави това, което винаги е правил.

Той споделя пред Irish Independent, че се радва, че отново е в бизнеса. "Започнах по този начин преди повече от две десетилетия с 1 500 паунда и работата никога не ме е плашела".

"Новият проект е финансиран от инвеститори. Аз имам доказано постигнати резултати и съм предложил на пазара над 8 000 жилища, откакто се знаимавам с това.

В крайна сметка всички имаме два избора – да седим и да не правим нищо или да се станем и да се размърдаме; за щастие, аз съм по-решен да успея от всякога и възнамерявам да повторя всичко сега, след като делото приключи.

Ще видим какво ще е случи с делото в следващите няколко седмици, но аз ще продължа да разраствам семейния бизнес от нулата, въпреки всичко. Правили сме го преди и ще го направим пак, само че този път съм много по-мъдър и опитен."

Проектът Plantation View включва 82 жилища на цени между 125 000 и 250 000 паунда.

"В момента продаваме по жилище на ден," казва Тагарт. Той обаче предупреждава, че имотната криза в Дъблин е на път да продължи.

"Проблемът в Дъблин в момента не е финансирането или обектите, а липсата на професионални строителни предприемачи, които имат опит с по-мащабни проекти.

Много предприемачи бяха пометени от кризата, животът на други бе разбит, а някои от тях се сринаха психически и така и не се възстановиха от това, което им се случи," добавя той.