Привличането на цели семейства платежоспособни арабски туристи за почивка у нас през лятото е една от поставените от миналата година големи цели на общинската дирекция по туризъм във Варна. Според шефката й Соня Георгиева процесът е взаимен, защото арабите са привлечени от отличните климатични условия и красивата природа в нашата страна, която предлага комфорт в пътуването и близки разстояния за бързо предвижване.

“Близкият изток е един от неразработените пазари за нас. Имаме решение на Обществения съвет по туризъм да работим в тази посока, тъй като гостите от арабските страни са добри и много платежоспособни туристи”, обясни тя.

Араб­ските страни проявяват интерес към задълбочаване на сътрудничеството с Варна в сферата на туризма и икономическите отношения, като в минали години в курортите край Варна почиваха по около 1500 туристи от Кувейт, докато
с всяка изминала година броят им расте и сега вече е 10 пъти по-голям.

За това спомага и представянето на годишните туристически изложения в Дубай през май, където се представят отличните възможности за морски, балнео и спа ваканции, за разнообразни семейни почивки в луксозни хотели, а също и за развлекателен туризъм.

“Тъй като богатите хора от арабските страни няма как да бъдат привлечени у нас с масовия плажен туризъм, варненци презентират и алтернатива, представляваща интерес за тях, каквото е най-голямото казино по Черноморието, намиращо се на Златни пясъци.

Темата не е нова за Варна, тъй като преди няколко години представители на Съвета на арабските посланици у нас проведоха задълбочени разговори с местната общинска и областна управа и начертаха бъдещите съвместни планове. Посещенията на арабските туристи у нас са улеснени и от чартърните авиолинии до Варна през лятото.

Според собственика на туроператорска фирма и председател на УС на Варненската асоциация на туристическите агенции Джани Шарков, първите арабски туристи вече почиват на Златни пясъци в 5-звездните хотели. Арабската вълна обаче се очаква след 17 юли, когато ще е отминал мюсюлманският празник Рамазан Байрам.

2 фирми организират гостите от Кувейт, от които до началото на септември се очакват 2500 до 3000 туристи. Иранците пристигат и сега, като при добра организация през сезона се очакват около 7-8 хиляди туристи. Три фирми водят гости от Ливан, откъдето се очакват около 3 хиляди души и около 1000-1200 от Египет.

“Все още арабските туристи у нас са хора от средна ръка, а не големи богаташи, както си мислят някои хора у нас”, коментира Шарков, цитиран от вестник "Монитор". Според експерта богат арабин трудно ще се качи на чартърен полет, който за него е като да му предложиш да пътува с автобус, при положение че има луксозна лимузина от последен клас.

“Очакваме след 20 юни туристи от Катар и Кувейт. Чартърен полет ще има всяка неделя по маршрута Бейрут - Бургас до края на септември. А от 20 юни започват да пристигат и от Кувейт", съобщи Зияд ел Масри, председател на Българо-арабската бизнес асоциация пред радио “Фокус”.

Според него арабските летовници не са традиционни за българския туризъм, но започват да проявяват интерес през последните две години. Според него арабските туристи се чувстват прекрасно у нас, но не скри, че има и дребни проблеми. Едно от неудобствата за тях е специфичната храна, която консумират, която изключва продукти, съдържащи свинско месо.