През новата седмица за пореден път се допитахме до мнението на водещи пазарни специалисти за това какво можем да очакваме да се случи на под на БФБ. Ето и техните коментари:

Николай Ваньов, CFA, експерт отдел „ФИ и деривати“

БФБ показа поредната седмица на слаби движения на индексите, придружени с изключително ниска ликвидност.

Инвеститорите явно показват все по-малко и по-малко интерес към родния капиталов пазар, като обратната тенденция изглежда все по-далеч. Намирайки се в разгара на дивидентния сезон, броят на позитивните изненади изглежда по-малък от броя на негативните такива.

Като цяло дори променените макроикономически очаквания не доведоха до ръст на акциите, търгувани на БФБ и засилване на ликвидността.

На този фон държавата и нейните институции изглеждат все по-малко заинтересовани от съдбата на БФБ. Опитите за обмяна на информация и знания между родното КФН и американското SEC би могла да подобри регулаторния процес, поднасяйки повече сигурност на по-големи, международни институционални инвеститори, но поне към този момент БФБ изглежда далеч от техните търсения.

На базата на всичко, казано до тука, очакванията ми за търговията през идните сесии са свързани с пълна липса на промяна в ниската ликвидност и ограничени движения на цените на акциите.

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

SOFIX опита да се отдалечи на безопасно разстояние от последното си дъно в зоната 476-480 пункта, но в края на миналата седмица върху него натежаха негативните новини около Гърция.

Инвеститорите би трябвало отдавна да са калкулирали последиците от евентуален фалит на южната ни съседка, но това не пречи при всеки провал на преговорите да ставаме свидетели на "презастраховане".

Всъщност, при по-сериозни проблеми в Гърция, страната ни не би трябвало да пострада кой знае колко.

Износът ни за Гърция е от порядъка на скромните 3,5 на сто от БВП, а финансовите канали за пренос на неприятности в голямата си част са затворени - видно от отчетите за първото тримесечие, банките с гръцки собственици са закрили почти изцяло експозициите си към своите майки в Гърция.

През настоящата седмица, а и до края на месеца, предстоят доста събрания на акционерите, където, освен разпределение на печалба, ще се гласуват и други интересни предложения. Ако изключим неприятен финал на гръцката драма, вероятно резултатите от предстоящите акционерни събрания ще са основния двигател на търговията през следващите дни.