От днес фондовият пазар на Саудитска Арабия е отворен за преки чуждестранни инвестиции за пръв път в историята на страната. Пазарът е с пазарна капитализация от 585 милиарда долара, а действието по отварянето му е свързано с усилията на управляващите да направят икономиката на страната по-слабо зависима от цената на петрола.

Отварянето на пазара позволява на компаниите от Саудитска Арабия, особено на тези, които не са свързани с петролния бизнес, да набират средства, включително и от чуждестранни инвеститори.

Пред днешния ден достъпът на чуждестранните инвеститори не бе директен, чрез местни базирани в страната институции, което бе скъп и сложен за инвеститорите процес.

Петрохимическите компании допринасят за около една пета от пазарната капитализация на основния саудитски индекс.

Действието по отварянето на пазара на Саудитска Арабия идва в критичен за страната момент, когато приходите от петролния отрасъл са се понижили рязко, следствие на ниските цени на петрола на международните пазари.

Евтиният петрол ограничава правителствените разходи, което ще засегне много от компаниите разчитащи на държавни проекти за своя бизнес.

Мерките по отваряне на пазара се приемат като част от стратегията на управляващите в посока към либерализиране на икономиката на страната.

Чуждестранните инвеститори, обаче, са внимателни на този етап в подхода си към пазара и не планират да бързат с влизането си там.

„В средносрочен и краткосрочен план приливът на средства към пазара най-вероятно ще е ограничен.“, според Сачин Мохиндра, портфолио-мениджър в Invest AD.