Австралийският фондов пазар най-после може да намери причина да спре със спада си от последните месеци – той е привлякъл интереса на Уорън Бъфет. Ниските финансови оценки на австралийските компании са основна причина за това.

Пред финансовото издание Fairfax Media Бъфет заяви вчера, че възнамерява да инвестира над 2 милиарда долара в австралийски компании. Фондът на Бъфет Berkshire Hathaway вече обяви инвестиция на стойност 288 милиона долара в застрахователната компания IAG.

Вижте още: Как да мислим като Уорън Бъфет?

„Ако погледнете след две или три години, ще откриете че вече имаме инвестиции в четири, или пет австралийски компании“, коментира Бъфет в специално интервю, като добави че 2 милиарда долара кеш ще дойдат от инвестициите му в IAG, която вече е направил.

„Има пари за изкарване от австралийските компании в следващите 10, 20, 30 години. Ако купим нещо, определено ще се чувстваме комфортно да го държим в портфейла си дълго време“, коментира още Бъфет.

Коментарите на Бъфет идват в момент, когато австралийският индекс S&P ASX 200 започва да се възстановява след тримесечно понижение, което го прави невероятно привлекателен за инвестиции, според щатската инвестиционна банка Goldman Sachs.

„Оценката на пазара е най-ниска от десетилетие насам“, според стратега на GS Матю Рос. Според него австралийските акции са с до 10% подценени в сравнение с останалите индекси на развитите пазари, като САЩ, Европа и Япония.

„При съотношение цена-печалба от 15.8, австралийският основен индекс се търгува с дисконт от 9% спрямо индекса MSCI World – което е далеч над премията от 1% за последното десетилетие“, допълва още Рос.

Вчера индексът S&P ASX 200 добави над 1% към стойността си, но въпреки това, все още се търгува с 4% под нивата си от април.

Понижението при цените на акциите до голяма степен е виновно за слабото представяне на австралийския индекс. Слаби печалби в условията на по-стриктни капиталови изисквания до голяма степен съдействаха за това.