Животът на батерията е един от най-критичните фактори при избор на смартфон. В крайна сметка, когато батерията на устройството се изтощи, то става безполезно, независимо от това колко добри са техническите му характеристики.

Изниква въпросът, кои от емблематичните модели на водещите производители са с най-издръжливи батерии. От изданието phonearena.com се заемат да отговорят на този въпрос, като подлагат живота на батериите на 10 от водещите модели на три типа теста.

Вижте още: Кои смартфони бяха с най-издръжливи батерии към края на миналата година?

Първият тест е Geekbench 3. Той е разработен от Primate Labs като измерва живота на батерията на устройствата с операционна система Android и iOS. Този тест е синтетичен и се случва при изключен екран, а не на база ползването на смартфоните в реалния живот. Той е базиран на броя на итерациите (повторенията при обработка на данни), от напълно заредена батерия от 100% до напълното й падане до 0%.

Ето как изглежда класирането на живота на батерията на база на този тест:

Както се вижда, въпреки относително скромната си батерия, моделът Samsung Galaxy S6 заема водещата позиция. Той е следван от Sony Xperia Z3. LG G4 също се представя добре, което сочи значителния прогрес спрямо предходната версия – G3, класирана на второ място отзад напред. Последното място е за iPhone 6.

Вторият тест, на който са били подложени смартфоните, е на PCMark, разработен от Futuremark и приложим за смартфоните с операционна система Android.

Той се опитва да набляга на реалното ползване на смартфоните от потребителите, като изследва поведението им за времето на ползване при капацитет на батерията между 100% и 20%. От компанията смятат, че потребителите напълно променят поведението си, когато достигнат 20% заряд на батерията си, като около този процент се включва често и софтуер, удължаваща живота на батерията.

Ето и какви са резултатите от теста:

Както се вижда тук първенец е Sony Xperia Z3 с издръжливост на батерията от 7 часа и половина, следван от Galaxy S6 и Galaxy Note 4. Тук последното място е за LG G3.

Последният тест е разработен от изданието PhoneArena. Той също набляга на реалното ползване на смартфоните от потребителите, като изследва живота на батерията от 100% до пълното й изтощаване.

Победител и тук е Sony Xperia Z3 с живот на батерията от 9 часа и 29 минути. На второ място е поставен моделът Galaxy Note 4, а на трето Google Nexus 6. На последно място отново е iPhone 6.