Трябва да се намери златната среда между обществения интерес и интереса на фармацевтичната индустрия по отношение на цените на лекарствата и реинбурсацията - до този извод стигнаха участниците във форума „Здравната реформа: Бизнес диагноза“, организиран от КРИБ.

Предстои създаване на електронна рецепта, създаване на регистри. В един момент ще ходим в аптеката и по идентификационния ни номер автоматично ще бъдат изпълнявани рецепти. Тези рецети автоматично ще генерират отчети към НЗОК, стана ясно още на форума.

На по-късен етап искаме, когато предпишем лекарства, системата да каже, че има придружаващи заболявания, които не позволяват грешки. Това е експертната система. Постепенно искаме да оптимизираме определени процеси, за да увеличим контрола и намалим работата на хората в системата, посочиха участниците.

Ангажиментът за основния пакет и най-вече за социално-значимите заболявания е за 100% покриване на референтните медикаменти, които ги лекуват. Българите вадят все повече пари от джобовете си за лекарства.

Целта трябва да е гарантиране, че хората плащат по-малко и че освободеният ресурс от това отива за нови иновативни медикаменти, които лекуват. В момента нашата реинбурсна политика не е ориентирана към ясния ефект, че групите заболявания трябва да са финансирани изцяло, посочиха участниците.

Към момента реинбурсацията е на принципа на взаимозаменяемостта. За единица лекарствено вещество НЗОК плаща една и съща сума. Този механизъм не е ефективен по отношение на доплащането. Изписването невинаги е на референтния продукт.

„Сегашният начин на групиране на лекарствата, сегашното остойностяване на медикаментите не е задължително да е свързан с оптималния терапевтичен ефект. От това нещо следват различни ефекти. Дали един пациент ще иска да мигрира от един бета-блокер към друг, това не е ангажимент на здравния фонд или политика. За държавата е важно да гарантира, че има 100% платен бета-блокер“, коментира министър Москов.

Заради начина на групиране и изписване в момента за най-масовата група заболявания (сърдечно-съдови), пациентът доплаща средно 75%.

Няма добри и лоши фирми, няма добри и лоши генерични и ориганални лекарства. Това е несъстоятелно като твърдение. И двата клона на индустрията са пълноценни и те имат своето място, коментира министър Москов.

Всеки обаче трябва да знае своето място. За генеричната индустрия това е навсякъде, където има генеричен аналог. При оригиналните медикаменти местата в публичното пространство са само, където има сериозна иновация. Това е политиката, която трябва да се провежда, заяви той.

Не е възможно, от една страна, генеричната индустрия да говори, че оригиналната индустрия само точат. От друга страна, меракът на оригиналната индустрия да влязат на места, където има генерични продукти, също са необосновани.

Независимо от това, че споделяме аргументите за нулева ставка на ДДС по отношение на реинбурсирана част, едва ли ще видим диференциацията на данъка в следващата тригодишна финансова рамка. Моя ангажимент е, че промяна на ДДС върху лекарствата няма да има. Това са част от детайлите, които трябва да бъдат взети под внимание при споразумение за разпределение на риска между касата и останалите участници на здравния пазар, заяви още здравният министър.

По отношение на регулацията на ОТС-лекарствата през декември написахме наредба и я дадохме на МС и замразихме цените на ОТС. Това се случи, след като предшествениците ни бяха пропуснали да обновят това. Тези шест месеца на липса на ценова регулация бяха достатъчни на индустрията и фармацевтите да вдигнат цените, посочи още той.

Едно комбинирано прахче за грип стана 10 лева. И след като то може да стане 10 лева, очевидно е, че нещата не са добре. Живот и здраве, към ноември ще внесем ново постановление, което ще възобнови забраната за увеличаване на цените на ОТС-медикаментите, коментира още Москов.

Друг проблем е, че лекарите ще продължат да изписват медикаментите, които са свикнали да ползват. Един от начините да се промени това е фармакотерапевтичните ръководства да станат със задължителен принцип.

В рамките на две седмици ще излязат на публично обсъждане предложенията на министерството за закона за лекарствата. Една част от нещата, които промотираме, цветово маркиране на 100% реинбурсиране, или на най-евтиния за пациентите продукт, да е задължително, заяви Москов.

Предвижда се да има информационен масив, в който да се проверява има ли безплатно лекарство от съответната група. Затова е важен и другият разговор - кой седи срещу нас в аптеката. Този човек трябва да е високо информиран и да е фармацевт, посочи министърът.

В момента, в който сложим яснота и масовите заболявания получават 100% реинбурсиране и когато хората научат, че трябва да търсят лекарствата със зелената лепенка, защото те са безплатни, тогава хората ще се научат, завърши той.