Мексико и Индонезия ще изместят Русия и Италия сред 10-те най-големи икономики в света през 2050 г., а Китай, САЩ и Индия ще заемат челните три места в класацията, според прогнозите на Economist Intelligence Unit (EIU).

Най-многолюдната държава в света ще изпревари САЩ още през 2026 г. по номинален БВП в доларово изражение, който ще възлиза на над 105 трлн. долара. Най-голямата икономика в света в момента ще остане на второ място с БВП в размер на близо 71 трлн. долара.

Индонезия ще се настани на четвъртата позиция в класацията с БВП в размер на над 15 трлн. долара през 2050 г.

Индия и Китай пък поотделно ще бъдат по-богати от петте държави, заемащи местата от 4-о до 9-о в класацията - Индонезия, Германия, Япония, Бразилия и Мексико, взети заедно. Подобно съотношение спрямо останалите икономики в челната десетка ще бъде уникално в исторически план.

По отношение на доходите на глава от населението, Китай се очаква почти да настигне Япония до 2050 г. и да бъде на малко под 50% от нивото на САЩ, в сравнение с 14% през 2014 г.

Покупателната способност на потребителите в Индия ще скочи до около 24% на тези в САЩ, в сравнение с едва 3% в момента.

Вижте още: Това са 10-те най-лоши икономики в света

Азия ще допринася с 53% от БВП на света до 2050 г., докато делът на Европа ще намалява, според EIU.

Що се отнася до ръста на населението в трудоспособна възраст, тук лидери ще бъдат Африка и Близкия Изток.

В по-голяма част от Европа и Източна Азия трудовата сила ще намалява, като най-голям ще е спадът при Япония (25%) заради бързо застаряващото население там.

Трудовата сила в Китай и Южна Корея може да се свие с между 17 и 18% до 2050 г., докато броят на хората в трудоспособна възраст в Гърция, Португалия и Германия се очаква да падне с над една пета, според EIU.

Огромното увеличение на икономическата мощ на двата азиатски гиганта ще им донесе и по-голямо политическо влияние.

"Предвид икономическата и мощ, те ще играят много по-голяма роля в разрешаването на глобални проблеми като климатичните промени, международната сигурност и глобалната икономическа управление," казват от EIU.

"В средносрочен план това ще наложи настоящите водещи сили, и по-специално САЩ, да позволят на Индия, и най-вече на Китай, да играят по-голяма роля на световната сцена и да приспособят международните институции, така че да им позволят да упражняват по-голямо влияние."