Сривът в цената на петрола определено облагодетелства икономиките на страните вносителки на суровината. Въпреки това много от развиващите се икономики се очаква да продължат да се отличават със слаб ръст, сред които ще бъде и Китай.

Инвеститорите трябва да са изключително селективни в избора си на развиващ се пазар за тази година - стратегия отплатила се през 2014 г.

Други сериозни заплахи пред развиващите се пазари се очаква да бъдат потенциалното повишение на лихвите в САЩ, кризата в Китай и по-нататъшно забавяне на икономиката на страната.

Ето защо Индия, Турция и Тайван са най-предпочитани сред развиващите се пазари от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs за тази година.

„Подобно на 2004 година, и през тази ще има ясно печеливши и губещи сред развиващите се пазари предвид на спада в цената на петрола и потенциалното повишение на лихвите от страна на Фед“, коментират анализатори от инвестиционната банка, цитирани от CNBC.

Като страни вносителки на петрол, Турция и Индия ще продължат да усещат позитивното въздействие от поевтиняването на петрола. Техните текущи сметки ще се подобряват.

Двата пазара също така могат да бъдат подкрепени от потенциално понижение на лихвите през първото полугодие на страната. Слабата инфлация ще е основна причина за това и в двете страни.

Двата пазара вече бяха сред най-добре представящите се на изминалата година, повишили се съответно с 30% за Индия и 28% за Турция.

За сравнение, индексът, следящ представянето на всички развиващи се пазари, се понижи с 5% през изминалата година.

Тайван, един от най-големите свотевни износители на електроника, ще се облагодетелства от засилващото се търсене на подобен род стоки в САЩ. Туризмът и силното потребление в страната ще са други двигатели на ръста на тайванската икономика.

Тайванският основен индекс Taiex се повиши с 8% през изминалата година.

Развиващите се пазари, които могат да разочароват инвеститорите, са Русия, Бразилия, ЮАР, Чили и Китай, коментират още от инвестиционната банка.