От месо от плъхове, маскирано като агнешко, през заразено мляко до избухващи дини - китайските потребители са привикнали на обръщащи стомаха скандали.

Тази седмица обаче много хора бяха принудени да обмислят ползите от вегетарианството, след като се появи информация, че безскрупулни търговци на месо продават тонове говеждо, свинско и пилешки крилца, които в някои случаи са замразени от 40 г.

Китайските медии съобщиха, че властите са конфискували контрабандно замразено месо на стойност близо половин млрд. долара през този месец, като част от него е още от 70-те години на миналия век. Месото е иззето след мащабна акция в 14 провинции и региони, пише New York Times.

Месото е пристигало от чужбина в Хонконг, след което е било транспортирано до Виетнам, а оттам вкарвано в Китай, без да бъде обявявано на митницата, като съответно не е минавало необходимите проверки и процедури. След това, за по-евтино престъпниците често транспортирали месото с камиони без хладилни инсталации, а то било замразявано отново по няколко пъти, преди да достигне до потребителите.

"Миришеше прекалено много. Цял камион. За малко да повърна, когато отвориха вратата на камиона," казва Жанг Тао, митнически служител в провинция Хунан. Властите там са иззели 800 тона замразено месо на 1 юни и са арестували 20 членове на две престъпни банди.

Вижте още: Откачени неща, които се случват само в Китай

Според митническата служба в град Чангша, една трета от месото, което се продава на най-големия пазар на едро в града, е внесено нелегално.

Засега не става ясно откъде идва местото или как е било съхранявано толкова много време, но е установено, че е било вкарвано в Китай през границата с Виетнам.

След като е било замразявано отново, то е било продавано на търговци на дребно, ресторанти и супермаркети в цялата страна.

Част от местото е било продавано и в интернет. Много местни търговци на дребно имат профили в сайта за онлайн търговия Taobao, който е собственост на Alibaba, където предлагат местно и вносно месо.