Еврото е в изчаквателна позиция рано днес, след като през последните 24 часа се търгува почти без промяна след провала на поредните преговори между кредиторите и Гърция.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.1205 спрямо долара, след като вчера се движеше в рейнджа 1.1153-1.1228. То все още губи 1.3% за седмицата. Спрямо йената еврото се търгуваше на ниво от 138.50, след като падна до близо едномесечно дъно от 137.66.

Вчера финансовите министри от еврозоната приключиха третата си среща в рамките на седмица без споразумение, което остави вероятността Гърция да изпадне в просрочие по задълженията си към Международния валутен фонд, тъй като следващото плащане е във вторник.

Това може да доведе до масово теглене на депозити и налагането на капиталови ограничения и в крайна сметка - излизането на Атина от еврозоната.

На фона на случващото се около Гърция, данните за щатската икономика отново бяха пренебрегнати до известна степен. Изнесените вчера данни показаха, че потребителските разходи отчитат най-големия си ръст от близо шест години през май, което е поредното доказателство, че икономическият растеж се ускорява през второто тримесечие.

Пазарите почти не реагираха на данните, като доларовият индекс се движеше в рейнджа 95.088-95.514. За последно индексът бе на ниво от 95.175, почти без промяна за деня.

Спрямо йената доларът записа лек спад до 123.57, отстъпвайки от достигнатия преди това връх за седмицата от 124.38.

Новозеландският долар бе една от най-активните валути днес, като продавачите отново се активизираха след доклад на Централната банка на Нова Зеландия.

В доклада на банката за намеренията й през 2015 – 2018 г. се казва, че тя ще продължи да проучва употребата на благоразумни макроикономически инструменти, за да контролира имотния пазар.

Това може да й осигури възможност да понижи лихвите още, ако е необходимо, без да се страхува, че ще предизвика балон при имотите, според трейдъри.

Кивито поевтиня до 0.6864 щатски долара, в сравнение с над 0.6900 преди доклада, но също толкова бързо изтри загубите и последно бе на ниво от 0.6895.