В Куба на 35 места хората вече имат достъп до безжичен интернет, което е безпрецедентно за страната, в която досега интернет ползваше само елитът.

Преди Wi-Fi сигналът да бъдат пуснат вчера, широколентовият интернет бе ограничен в голяма степен до настолни компютри в държавни интернет кафета и скъпи хотели, пише Reuters.

"Крайно време беше в Куба да има интернет. Всеки има право на интернет," казва Алехандро Коста, който вече се е възползвал от услугата. Интернетът може да се ползва от хората, които са абонати на държавния телеком Etecsa.

Вижте още: В тази страна само 5% от населението има достъп до интернет

Дали заради липсата на инвестиции или пък заради опасенията по отношение на информационния поток в страната, Куба, която монополизира медиите, изоставаше по използване на интернет. Едва 3.4% от кубинските домакинства имат интернет или интернет достъп, според ООН.

Кубинското правителство обаче е решило да увеличи достъпа до интернет. То дори намали цените от 4.50 до 2 долара на част, което все още е много скъпо за кубинците, които работят за средна месечна заплата от около 20 долара.

Според много кубинци този ход е свързан със затоплянето на отношенията между САЩ и Куба напоследък. Двете страни, които бяха врагове по време на Студената война, вчера решиха да отворят отново посолствата си и да възстановяват дипломатическите си отношения от 20 юли.

През януари президентът на САЩ Барак Обама облекчи икономическото ембарго за телекомуникационни продукти, надявайки се да популяризира интернет в Куба.