Знаете ли наизуст телефонния номер на вашето дете? А на съпруга/съпругата си?

Ново проучване показва, че повече от половината европейци не могат да кажат какви са телефонните номера на децата им или служебните им номера, без да погледнат в телефоните си. Една трета от хората пък не знаят как да се свържат с партньора си без помощта на мобилния си телефон.

Това се дължи на така наречената "дигитална амнезия," или разсеяността, която е в резултат на зависимостта ни от технологиите.

Учени от Kaspersky Lab, които са провели проучването в световен мащаб, твърдят, че неспособността ни да помни определени подробности, като важни телефонни номера, се дължи на факта, че позволяваме на дигиталните устройства, като смартфоните, да го правят вместо нас.

Вижте още: Четири начина, по които смартфонът ни кара да затъпяваме

Кой иска да пълни главата си с всичките тези неща, ако нещо друго може да го прави вместо него, нали така? Оказва се обаче, че това е по-вредно, отколкото осъзнаваме.

Според проучването, над 51% от американците и 40% от европейците споделят, че ако загубят тази важна информация, съхранявана в дигиталните им устройства, това би им създало големи проблеми.

Това важи най-вече за жените и по-младите участници в прочуването, които са заявили, че тези устройства са единственото място, където съхраняват снимки, съобщения и информация за познатите си.

Ако нямате бекъп или информацията ви не е копирана на друго място, всичко, което е нужно, е някаква повреда или изгубен телефон, за да изгубите най-важната си информация.

Това може би е добро напомняне да отделим няколко минути, за да запомним телефоните на любимите хора. Технологиите са хубаво нещо, но да си в състояние да поддържаш връзка със семейството си, независимо от обстоятелствата, това е още по-хубаво.