Азиатските индекси се понижиха до най-ниските си стойности от шест месеца насам, като спад отбеляза и еврото, след като гърците гласуваха с „не“ на провелия се в страната референдум.

Инвеститорите бяха в настроение за изключване на риска и изпратиха индекса MSCI Asia-Pacific с 2.8% надолу. Това бе най-голямото му понижение от две години насам. Японският Nikkei загуби 2.4% от стойността си.

Вижте още: Министърът на финансите на Гърция подаде оставка

Фючърсите на щатските индекси сочат отваряне надолу с около 1.5%, докато тези на основните европейски индекси с 2%.

Китайските индекси стартираха деня силно на положителна територия, с ръс от близо 7%, след предприетите спешни мерки през уикенда от страна на регулаторите за ограничаване на срива на фондовия пазар.

Малко по-късно обаче те върнаха голяма част от спечеленото и основните индекси се търгуват минимално на положителна територия от 0.5%.

„Много е важно в момента какво ЕЦБ ще направи във връзка с ликвидната подкрепа за гръцките банки“, според Антонин Юлиер, стратег валутни пазари в Citi, цитиран от CNBC. “ЕЦБ разполага с капацитет за ограничаване на кризата в Гърция“ допълва още специалистът.

При суровините златото се повиши минимално, достигайки нива на търговия от 1 168 долара за унция с незабавна доставка, докато брентът загуби нови 75 цента от стойността си до 59.60 долара за барел с доставка през август.

По-късно днес в Париж ще се срещнат френският президент Франсоа Оланд и немският канцлер Ангела Меркел.

Опасенията сред пазарните участници са, че потенциалното излизане на Гърция от еврозоната може да постави началото на разпадането на паричния съюз и референдуми и в други силно задлъжнели членки като Италия и Португалия.

Въпреки че гръцкото правителство опроверга спекулациите, че планира да въведе паралелна валута, според много пазарни наблюдатели това може да стане неизбежно.