Проучвания на имотните агенции показват, че потребителите се ориентират все повече към покупка на по-големи имоти, което до голяма степен се засвидетелства от факта, че тристайните жилища в столицата са по-скъпи за квадратен метър, в сравнение с по-малките по размер (предвид на по-голямото им търсене).

Това е реалност на фона на по-ниската им доходност от отдаване под наем, в сравнение с по-малките имоти. Казано по друг начин, купувачите на основни жилища (за живеене, а не с цел отдаването им под наем), които все още са преобладаващи на пазара, предпочитат по-големи имоти.

Има и една група потребители, които биха предпочели да живеят още по-нашироко – в къща. Този род купувачи често искат да избягат със семействата си от градската среда.

Ето някои от най-скъпите къщи, обявени за продажба в близките до София села, намерени на водещия сайт за недвижими имоти Imot.bg. Те се отличават не само с пространство и големи дворове, но и с добра локация и бърз и лесен достъп до града:

с. Бистрица

Триетажна къща в централната част на селото, разположена до спирка на градски транспорт, детска градина и училище, е най-скъпо предлаганият имот в Бистрица.

С площ от 1 290 кв. м и прилежащ двор от 1 009 кв. м, имотът се предлага срещу 631 000 евро. Това прави по 489 евро за кв. м.

На първо ниво са разположени два гаража за четири автомобила, два склада и две технически помещения; на второ ниво - две дневни с трапезарии и кухни, две бани с тоалетни; трето ниво - шест спални, четири бани с тоалетни, четири дрешника, четири тераси; на четвърто ниво - две дневни, две спални, две бани с тоалетни, два дрешника, две тераси.

с. Герман

Най-големият и скъп имот в Герман е къща с площ от 760 кв. м и двор от 751 кв. м. Въз основа на исканата цена от 690 000 евро, квадратният метър застроена площ е с цена от 908 евро.

Имотът е разположен на четири етажа недалеч от Панчаревското езеро. На първия етаж са разположени гаражът и двевна, кабинат. На втория етаж има четири спални и баня, на третия – студио с френски прозорци и баня, и на четвъртия спалня с баня.

Дворът е с площ 750 кв. м и масивна тухлена ограда.

с. Горни Лозен

Най-скъпо предлаганият имот в центъра на селото е с площ от 800 кв. м и двор от 520 кв. м. За четириетажната къща се иска сумата от 399 000 евро, или 499 евро за кв. м.

На първия етаж са разположени - две всекидневни, 2 бани и тоалетни и котелно. На второ ниво се намират два самостоятелни апартамента всеки с всекидневна и с по две спални.

На трето ниво има две всекидневни, две спални и две бани. На четвърто ниво отново има два самостоятелни апартамента с всекидневна и по две спални.

с. Панчарево

Голяма къща с площ от 787 кв. м на три етажа и с голям двор от 1 744 кв. м се предлага в Панчарево срещу сумата от 990 000 евро.

Това е и един от най-скъпите имот, които откриваме в селата в близост до столицата. Въз основа на цената, квадратният метър излиза по 1 257 евро.

На първия етаж са разположени дневна, трапезария, кухня, зимна градина, спалня, фитнес, сауна, парна баня, баня, тоалетна, два големи гаража.

На втория етаж има три спални, кабинет и библиотека, както и три тераси. Третият етаж е обособен като голямо свободно пространство.

с. Волуяк

Триетажна къща с площ от 400 кв. м и прилежащ двор от 1 600 кв. м се предлага срещу сумата от 450 000 евро, или 1 125 евро за кв. м.

Тя е със следното разпределение – всекидневна с трапезария и кухненски бокс на първо ниво; три спални и баня на второ; отворено помещение с голяма тераса на третия етаж.

с. Мировяне

Триетажна къща с площ от 400 кв. м и относително малък двор от 300 кв. м се предлага в село Мировяне срещу сумата от 350 000 евро, или 875 евро за кв. м.

Тя разполага с всекидневна с кухненски бокс и трапезария на първо ниво; три спални с баня и тоалетна на второ; отворено помещение на трето ниво.