Гневно изявление срещу Цветан Василев заради дълг от 20 млн. евро направи в неделя сръбският премиер Александър Вучич. От думите му стана ясно, че няма да позволи българският магнат да печели за сметка на сръбската държава.

Фабриката за стъкло в Парачин, все още мажоритарна собственост на Василев, дължи 20 млн. евро за неплатени сметки за ток и газ, съобщи кореспондентът на Дарик радио Ели Юрукова. Василев купи завода в Парачин през 2012 г. за 35 млн. евро, като средствата бяха отпуснати от КТБ.

Премиерът Вучич буквално избухна на брифинга срещу Василев. Предупреди го, че ако някой му разреши да не плати дълговете си към Сърбия, това означава, че някой му позволява да бъде богат, успешен и арогантен, а всички други са глупаци.

Според медиите в Белград атаката на Вучич слага край на привилегиите за Цветан Василев в Сърбия. В същото време работниците от фабриката за стъкло заплашват с блокада на магистралата Белград - Ниш. Вучич заяви, че няма да го допусне.

Цветан Василев се намира под защитата на съветниците на сръбския президент Томислав Николич - Предраг Микич и Павел Башич. Според осведомени източници Василев арогантно е трупал дългове, защото зад гърба му стоят хора от обкръжението на Николич, посочва вестник "24 часа".

В кулоарите на сръбския парламент се спекулира, че критиката на Вучич към Василев е поредното доказателство за тихия разкол между президента и премиера на Сърбия. Цветан Василев се чувства сигурно в Сърбия, разчитайки на президентската си връзка.

Президентът Томислав Николич, който присъства на отриването на стъкларския завод, заяви преди време, че Василев не е нарушавал сръбските закони и го похвали за инвестицията в Парачин.

Медиите в западната ни съседка обаче отбелязват, че премиерът Вучич е решил да не толерира любимеца на президента. Източници от службите за сигурност в Белград твърдят, че попадайки в полезрението на Вучич, Василев не може да е спокоен за бъдещето си там.

Според службите Василев не се интересувал от фабриката за стъкло в Парачин и не било изключено да върне фабриката в сръбски ръце в замяна на защита.

Василев сам се предаде на сръбските власти, след като Интерпол го включи в списъка си за издирвани лица по искане на България заради източването на КТБ.

През март тази година Апелативният съд в Белград отхвърли решението на Висшия съд бившият собственик на затворената банка да бъде екстрадиран в България. Така делото се върна на първа инстанция и още се чака решение.