Най-скъпите чадъри и шезлонги по българското Черноморие се предлагат на плажа в курорта Свети Константин и Елена. Това сочи статистика на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Там чадърът струва 25 лв., а шезлонгът – 15 лв. Най-евтино е на плажа в Китен, където срещу 10 лв. получавате комплект от чадър, шезлонг и маса.

Резултатите от проверката на 99 плажа на министерството по крайбрежната ни ивица показват, че концесионерите с най-много нарушения управляват плажовете в Несебър и Слънчев бряг, където плащат глобите, но не отстраняват нередностите.

Най-неизрядният плаж у нас пък е Обзор – Юг, а най-стрикти се оказват по плажната ивица в Албена, Кранево, Златни Пясъци, Кабакум и централния плаж в Созопол.

Сред най-често срещаните нарушения са липса на спасители, медицинско оборудване и по-голям брой преместваеми обекти от регламентирания.

Плажовете по родното крайбрежие са 209, от тях 114 се стопанисват. За 56 плажове има концесионни договори, 43 са под наем, а 95 са неохраняеми.