Във вторник книжата на Facebook поскъпнаха до 98.39 долара, като сделки бяха сключени и на рекордната цена от 99.24 долара.

От началото на годината акциите на социалната мрежа са поскъпнали с над 25%, докато от IPO-то (първичното публично предлагане) през 2012 г. ръстът е от 160%.

В момента пазарната оценка на Facebook е 275 млрд. долара, което прави доста инвеститори в компанията щастливи.

Един от тях, разбира се, е съоснователят Марк Закърбърг, който по данни на Bloomberg вече е деветият най-богат човек в света.

Неговото състояние днес възлиза на над 43 млрд. долара, което е повече от най-богатия човек в Швеция и основател на IKEA Ингвар Кампрад.

Закърбърг дори може да се изкачи и до седмата позиция, тъй като основателите на Oracle и Amazon, съответно Лари Елисън и Джеф Безос, притежават 300 и 400 млн. долара повече от него.

По данни на Forbes останалите съоснователи на социалната мрежа Дъстин Московиц и Едуардо Саверин притежават 10.1 и 6 млрд. долара, докато първият президент на компанията Шон Паркър е с 3.1 млрд. долара.

Настоящият главен оперативен директор Шерил Сандбърг пък притежава 1.2 млрд. долара. Резултатите на Facebook за второто тримесечие на 2015 г. се очакват на 29 юли.

Вижте още: Какво правят осемте милиардери на Facebook в момента