Темата за визовия режим със САЩ беше повдигана непрекъснато по време на визитата ми в САЩ, каза пред журналисти в МС министърът на външните работи Даниел Митов. Министърът беше на няколкодневно работно посещение в САЩ миналата седмица.

Въпросът с визите е сложен, той зависи и от американското законодателство, но дадохме да се разбере, че той не може да остане в това състояние, каза министърът.

Българските граждани трябва да имат същите права, както и всички останали граждани на ЕС, които са включени в безвизовата програма на САЩ. Канада вече облекчи визовия режим с България и разговорите този режим да отпадне напълно продължават, каза Митов.

В САЩ получихме разбиране, но ще направим така, че българските граждани, кандидатстващи за визи да имат по-ясна представа за начина, по който се попълват документите и функционира системата за да няма откази на базата на формални съображения.

МВнР и Държавният департамент ще направят съвместни стъпки за облекчаване на процедурата за получаване на виза и за по-добра информираност на българите как се кандидатства за тях, уточни Митов. Процентът на откази сега е малко над 15 процента, каза министърът. Ако някой получи няколко пъти отказ за виза, в Държавния департамент го броят само веднъж, уточни Митов.

България никога не е била източник на голям емигрантски поток за САЩ, няма и данни български граждани да се сражават на страната на т. нар.

Ислямска държава и да участват в други терористични организации. Сътрудничеството на България със САЩ е на най-високо ниво и те много добре го знаят и затова постепенно трябва да вървим към изваждането на България от визовия режим каза министърът.