Полицията в Пекин е разкрила завод, който е произвел над 41 000 фалшиви смартфона iPhone на стойност 120 млн. юана (19 млн. долара), като голяма част от телефоните дори са достигнали до САЩ.

Apple е една от най-популярните марки в Китай, където в последните години властите засилиха усилията си за разсейване на репутацията на Китай като страна, която бълва фалшиви стоки.

Вижте още: Откачени неща, които се случват само в Китай

Властите предприеха по-строги действия за налагане на права върху интелектуалната собственост и стимулираха компаниите да кандидатстват за запазени марки и патенти.

След проведена акция през май полицията е арестувала деветима души във връзка с незаконния завод за iPhone, в това число двойка на средна възраст, която е ръководила производството.

Двамата наели "стотици" служители, които да сглобяват отново части от използвани телефони iPhone за износ.

Полицията е иззела 1 400 телефона и големи количества аксесоари. В САЩ цената на най-новите модели iPhone достига 649 долара или повече, в зависимост от модела.

Полицията в Пекин е действала по информация на колегите им от САЩ, които конфискували част от фалшивите устройства.

Дестинацията на фалшивите телефони и това колко от тях са достигнали до нея засега остават неизвестни.

Това не е първият случай, в който Китай разкрива престъпления, с които се цели облагодетелстване от популярността на продуктите на Apple.

През 2011 г. китайски блогъри разкриха над 10 физически магазина, които копираха напълно оригиналните магазини на Apple.

Вижте още: 5 примера за това колко добри фалшификатори са китайците

Появилите се снимки в интернет поставиха китайските власти в неудобно положение, като те обещаха да положат по-големи усилия в борбата с фалшивите стоки.