Динамиката на лихвените проценти по срочни депозити през втората половина на 2015 г. ще се запази низходяща, прогнозират от централната банка в тримесечения си икономически преглед.

Основни фактори за това ще продължат да бъдат високата ликвидност в банковата система и понижаващите се лихвени проценти на междубанковия паричен пазар в еврозоната и у нас.

Прогнозата ни е лихвените проценти по кредити да намаляват през следващите две тримесечия и се базира на очакванията, че цената на привлечения банков ресурс ще продължи да се понижава.

Лихви по депозити

Тенденциите на междубанковия паричен пазар и продължаващото нарастване на привлечените средства в банковата система при слабо търсене на кредит продължиха да са основни фактори за низходящата динамика на лихвените проценти по нови депозити за домакинства и нефинансови предприятия.

Към май 2015 г. среднопретегленият лихвен процент по новодоговорени срочни депозити за домакинства и нефинансови предприятия възлезе на 1.3% (2.1% през декември 2014 г.). Спад на лихвените проценти спрямо края на предходната година се наблюдаваше и в двата сектора, като при домакинствата той беше по-значителен.

От гледна точка на валутна структура на депозитите към май 2015 г. при всички валути беше регистрирано намаление спрямо края на предходната година. Отчетеният спад беше най-висок при новодоговорените левови депозити и по-малък при депозитите, деноминирани в евро и долари.

Според данните за валутната структура на депозитите на неправителствения сектор делът на депозитите в чуждестранна валута, основна част от които са деноминирани в евро, през май 2015 г. нарасна до 43.2% спрямо 42.3% в края на 2014 г.

Според разпределението по банки на лихвените проценти по новодоговорени срочни левови депозити на домакинства през май спрямо март 2015 г. броят на банките, предлагащи лихвени проценти до 1% и в диапазона от 2% до 3%, се увеличава, докато тези, предлагащи лихвени проценти в интервала 1–2%, намаляват. Към май 2015 г. при нито една банка лихвеният процент по срочните левови депозити за домакинства не надхвърля 3%.

В периода март – май 2015 г. средното лихвено ниво се понижи с 23 базисни точки и възлезе на 1.67%, а стандартното отклонение се сви с 14 базисни точки и беше в размер на 0.86%.

Лихви по кредити

Тенденцията към намаляване на лихвените проценти по кредити продължи да се определя от слабото търсене при засилена конкуренция между банките, понижаващата се цена на банковия ресурс, привлечен от резиденти, ниските лихвени проценти на междубанковия паричен пазар в страната и в еврозоната и високата ликвидност в банковата система.

Към май 2015 г. спрямо декември 2014 г. намаление на лихвените проценти по новоотпуснати кредити за нефинансови предприятия беше регистрирано както при левовите, така и при деноминираните в долари и евро кредити.

Спадът беше по-съществен при кредитите в евро и долари и към май 2015 г. лихвените проценти по тях възлязоха съответно на 7.4% и 8.6%. За същия месец лихвеният процент по кредитите, чиято оригинална валута е левът, беше 6.6%.

Тенденцията към намаляване на годишния процент на разходите (ГПР) по новоотпуснати потребителски кредити за домакинства, започнала през август 2014 г., се запази и през текущата година и към май 2015 г. възлезе на 11.9%.

Спадът на ГПР по нови потребителски кредити за домакинства в периода януари – май 2015 г. беше в размер на 50 базисни точки.

В съответствие с тенденцията, наблюдавана от началото на 2015 г., лихвените разходи да имат по-голям принос за намалението на ГПР, през разглеждания период лихвеният процент спадна с 34 базисни точки, а нелихвените разходи се свиха с 16 базисни точки.

ГПР по нови жилищни кредити за домакинства към май 2015 г. възлезе на 7.0%, следвайки дългосрочна тенденция към намаление. Основен принос за динамиката на показателя продължиха да имат лихвените разходи, които за периода януари – май 2015 г. намаляха с 35 базисни точки, а „имплицитният процент“ на нелихвените разходи спадна с 9 базисни точки за същия период.

Разпределението на лихвените проценти по новоотпуснати жилищни кредити в евро по банки показва, че в периода март – май 2015 г. броят на банките, отпускащи кредити при лихвен процент в интервала 6–7%, се е увеличил, намалял е броят на банките, предлагащи кредити при лихва под 6% и в интервала 7–8%, а само при една банка лихвеният процент е в диапазона 8–9%.

Отчетеният среден лихвен процент през май 2015 г. намалява с 8 базисни точки спрямо март 2015 г. и е в размер на 6.29%, а стандартното отклонение нараства с 10 базисни точки за същия период и възлиза на 0.94%.