Азиатските индекси и развиващите се пазари се понижиха днес, след като Китай обезцени юана за втори пореден ден. Така само за последните два дни обезценката на валутата възлезе на около 4%.

Спад на стоковите пазари отбелязаха и суровините, а инвеститорите потърсиха спасение в правителствените облигации.

Индексът MSC Asia-Pacific загуби 1.7%, достигайки най-ниска стойност за последните две години.

„Действията на Китай най-вероятно ще намалят апетита към риск на инвеститорите, което ще нарани акциите и суровините“, според Раджев Де Мело, ръководител на звеното за търговия на азиатските пазари в Schroders, цитиран от CNBC.

“И докато все още е рано да се каже дали действията на китайската централна банка са началото на трайно обезценяване на юана, другите централни банки в региона най-вероятно ще трябва да я последват, за да не изостанат“, допълва още специалистът.

Щатските пазари приключиха също на отрицателна територия вчера, като индексът на сините чипове Dow загуби 1.2% от стойността си, докато широкият S&P 500 се прости с 1%.

Опасенията за забавяне на китайската икономика се споделят от много западни компании, които отчитат слаби резултати заради забавянето на икономическата активност в страната.

„Много е вероятно инвеститорите да ориентират портфейлите си към по-нататъшни обезценки на юана от страна на централната банка, както и потенциални подобни действи и от страна на останалите банки в страната“, смята Шон Дарби, главен стратег Фондови пазари в Jeffries.

Инвеститорите в суровини се опасяват, че продължителна слабост на юана може да допринесе за дефлационен натиск и изпратиха индекса, следящ представянето на 19-те основни суровини, към нива, които са виждани за последно през 2003 г.

Щаткият суров петрол загуби над 4% от стойността си, достигайки нов шестгодишен минимум. Впоследствие суровината възстанови част от загубеното и се търгува рано тази сутрин при нива от 43.57 долара за барел с доставка през септември.

Медта и алуминият също поевтиняха до нови шестгодишни минимумим, като тримесечните контракти на медта се търгуват при нива от 5 159 долара за тон на лондонската стокова борса.

Олигациите се облагодетелстваха от повсеместния спад в цените на активите и лихвите по 10-годишните щатски облигации се понижиха до най-ниските си нива от три месеца насам при 2.09% на годишна база.