Италия е известна със своята паста, красивата природа, многото плажове и в нередки случаи с лошата си държавна политика. Тя обаче може да се похвали и с най-малко един “призрачен” хотел.

Повечето хора вероятно никога не са чували за Grande Hotel de Calogero. Хотелският комплекс в Сицилия обаче се строи от десетилетия, а досега там не е отсядал нито един гост. Историята на този хотел предлага поглед към имотния сектор в Италия.

В Италия има приблизително 670 частично завършени и неоткрити сгради; всички просто си седят и чакат, според публикация в миланския уебсайт Linkiestaнаскоро.

Общо тези имоти са на стойност 2.8 млрд. долара. За да бъдат завършени обаче, е необходима огромна инвестиция в размер приблизително на 1.5 млрд. долара, така че шансовете не са на тяхна страна.

Вижте още: Единственият седемзвезден хотел в света не е в Дубай

В случая с Grande Hotel de Calogero в Сицилия не става дума за липса на опити. Строителството на хотела започва преди 61 години, според TheLocal.it.

Въпреки че хотелът е обновяван на два пъти и е имал четири откривания, в 300-те му стаи никога не се настанявал гост. Така че никак не е изненадващо, че хотелът се руши.

За този хотел се е смятало, че ще ума огромен успех. Той е построен на хълма Монте Кронио. Планината е част от природен резереват, а от хотела се разкриват стрхаотни гледки. В близост до него пък се намират известни горещи минерални извори.

Според TheLocal.it строителството на пететажния хотел започва през 1954 г. След цели 30 години работа той най-накрая е завършен през 1984 г. или поне така си мислили. Големият проблем обаче бил, че нямало постановление за управлението на хотела, тъй като това бил строителен проект, финансиран от Сицилия.

Така, след като бил определен за “завършен,” хотелът просто си стоял и чакал служители, които да го ръководят (и гости, които да обслужва).

Вижте още: Най-големият хотел, който никога не е посрещнал гости

След няколко години застой, местните власти в Сицилия отново се заемат с рушащата се сграда. Минават години в ремонти. След това Grand Hotel San Calogero отново е „завършен“ през 1993 г. и дори е открит с официална церемония.

Скоро след това обаче се оказва, че хотелът не разполага с подходяща канализация. Така моментът, в който той ще може да започне да приема гости, се отлага отново.

Местната бизнес кооперация, която е сформирана, за да управлява хотела, в крайна сметка получава около 874 000 долара от местните власти и така започва изграждането на подходяща канализация. Най-накрая през 1998 г. луксозният хотел отново е открит. Също толкова бързо обаче той бива затворен - отново по причини, които остават неясни, според TheLocal.it.

Преди 15 години се прави последен опит да му се вдъхне живот. Ново сдружение от инвеститори поема управлението на Grande Hotel San Calogero през 2000 г. и планира да го свърже с общинската канализация. За съжаление, от регионалния законодателен орган не подават подходящите документи за проекта и така отварянето на хотела отново се отлага.

Така, въпреки всичките инвестиции, въпреки целия този период от 61 години, Grande Hotel San Calogero все още стои празен и далеч не е сигурно, че скоро ще има друг опит за обновяването му.