Веригата за мексикански ресторанти Chipotle Mexican Grill стартира като никому неизвестна верига за бързо хранене в началото на 90-те години на миналия век, но към днешна дата е една от най-бързоразвиващите се и популярни вериги за бързо хранене в света.

Вижте още: Как Фред Делука създаде Subway със заем от 1000 долара

Инвеститорите, доверили се на компанията при нейното първично публично предлагане, също има от какво да са доволни. Инвестирани 1 000 долара през 2006 година са се превърнали в 33 229 долара към днешна дата.

Основателят на Chipotle Стив Елс е използвал заем от 75 000 долара от своя баща през 1993 година, за да открие първия ресторант от веригата. Да заложиш на продукти - като бурито - в които доминират основно пресни продукти и салати, в свят, доминиран от бъргъри и пици, е бил изключително рисков залог.

Идеята среща много голям интерес от потребителите и от тогава насам популярността на веригата расте непрестанно, а с нея и цената на акциите на компанията, добавила 3 356% откакто е станала публична през 2006 година.

Големият инвеститорски интерес се загатва още в първия ден на първичното публично предлагане, когато акциите на компанията поскъпват от 22 долара от цената на IPO-то до 44 долара.

Ръстът в акциите на Chipotle временно се прекъсва през 2008 година, подобно на всички компании на пазара, както и през 2012 година. Те обаче бързо възстановяват загубите си впоследствие, като регистрират особено агресивно повишение през юли на тази година, достигайки исторически рекорд от 738.42 долара.

И макар ръстът в инвестицията да не е толкова изключителен, колкото ако бяхте инвестирали 1 000 долара в първичното публично предлагане на Amazon (превърнало 1 000 долара в 347 180 долара към днешна дата), той все пак остава забележителен, предвид на периода от под 10 години.

Причината за рекордната доходност при акциите на Amazon са трите сплита, които прави компанията в своята история.

С нивата, при които са достигнали акциите на Chipotle, все повече анализатори смятат, че първият сплит може и да е съвсем близо. Обикновено сплит при акциите се прави, когато те станат много скъпи в абсолютна стойност, а целта е да останат привлекателни за индивидуалните инвеститори.