Най-малко 42 души загинаха, а стотици бяха ранени при мощни взривове в склад за лесно запалими материали в китайския пристанищен град Тянцзин, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на китайски представители и държавните медии.

Около 400 са били ранени, съобщи ТАСС. Агенцията се позовава на новинарския сайт Сина, който цитира източник от болница в града. Потвърдена е смъртта на деветима пожарникари, съобщи държавната телевизия. Броят на пристигащите в болницата постоянно се увеличава.

Експлозиите късно снощи са изпочупили прозорците и избили вратите на сградите в района. Агенция Синхуа предаде, че първата експлозия, която според полицията в Тянцзин е станала в склад за опасни материали, собственост на логистична компания, е предизвикала последвали взривове. Ударната вълна е била усетена на километри разстояние.

Националното сеизмологично бюро съобщи за две големи експлозии преди полунощ, първата от които съответства на три тона тринитротолуол (ТНТ), а втората е с еквивалент 21 тона. Двете експлозии са станали с интервал от около 30 секунди, съобщиха Си Си Ти Ви и държавната агенция Синхуа.

"Помислих, че има земетресение и се втурнах надолу по стълбите без обувки", разказва жителка на града, чийто дом се намира на няколко километра от мястото на експлозията. "Имаше огромно огнено кълбо в небето и гъсти облаци".

В социалните мрежи се разпространяват снимки, на които са заснети гигантското огнено кълбо и облак с формата на гъба. На други фотографии, показани от държавните медии, се виждат огнено море, от което нощното небе изглежда ярко оранжево, и високи стълбове дим.

В квартал на Тянцзин, на около 10-20 километра от мястото на взривовете, някои жители спят на улицата с маски.

Си Си Ти Ви съобщи, че на мястото са били изпратени около 100 противопожарни коли. Огнеборците са локализирали пожара, но той все още бушува, съобщи Дарик радио.

Тянцзин се намира на около 120 километра източно от Пекин на Жълто море и е едно от най-големите пристанища на страната.