Пенсионната възраст най-вероятно ще продължи да се повишава, а нестабилността на системата би следвало да накара всеки българин сам да се погрижи за спокойните си старини.

Вижте още: Как да определите колко да спестявате за спокойни старини?

Много хора отлагат финансовата подготовка за подсигуряване на старините си с идеята, че това време е твърде далеч. Както обаче неведнъж сме посочвали, времето е критичен фактор и колкото по-рано започнете да спестявате, толкова по-лесно ще достигнете пенсионните си цели.

Ето няколко признака, които да ви подскажат, че не се подготвяте адекватно за времето, когато ще спрете да работите:

1. Все още не сте започнали да внасяте в допълнителен пенсионен фонд

Много хора не се замислят каква е пенсията, която ще получават. Има калкулатори, които могат да покажат с известна степен на точност това, а резултатът (пенсия, с която едва ли можете да си представите, че ще живеете) може да ви стресне и да ви накара сериозно да се замислите.

Времето е най-големият ви съюзник. Колкото по-рано започнете да пестите, толкова по-малко ще се наранява месечният ви бюджет при достигане на крайната ви цел.

Например, ако започнете да влагате определена фиксирана сума пари всеки месец в допълнителен пенсионен фонд между 25 и 35 години (10 години), то на 65 ще разполагате с по-голяма спестена сума от тази, която бихте имали, ако сте внасяли същите средства, но в годините между 35 и 65 години (30 години). Това се дължи именно на фактора време.

2. Срещате трудности при посрещането на медицински разходи

Обикновено на младите хора не им се налага много често да плащат по-значителни сметки, свързани с тяхното здраве. Когато това стане обаче и те срещнат сериозни трудности, определено трябва да се замислят какво ще правят, когато остареят и в случай, че не са направили необходимите стъпки за спокойно пенсиониране.

3. Все още имате задължения по кредитни карти

Това са едни от най-скъпите задължения, които първо трябва да изчистите, преди да погледнете към спестовни схеми с цел подсигуряване на старините си.

Ако имате още такива задължения, то най-вероятно все още не сте започнали да спестявате, което е притеснително. Направете план как да се отървете от този тип задължения.

4. Харчите твърде много от дохода си

Като основно правило трябва да е да пестите 10 или 15% от дохода си за пенсиониране, според финансовата консултантска компания TIAA-CREF.

Останалите средства трябва да се разпределят между постоянните ви месечни разходи, фонд за спешни нужди и чак тогава можете да мислите да се „поглезите“.

5. Нямате поставени пенсиони цели

Важно е да определите какъв е заместващият доход, който ще ви позволи да поддържате стандарта, който желаете. За всеки той е различен, но препоръките си да подсигурите заместване на поне 70% от дохода си.

Според специалистите, за да живеете добре, след като се пенсионирате, имате нужда от спестен заместващ доход в размер на 8-12 пъти годишната ви заплата преди пенсиониране. Това е една сериозна сума, трудно достижима за българите, отличаващи се с един от най-ниските реални доходи в ЕС.

Без да имате предварително поставени пенсионни цели, ще е много трудно да ги постигнете. Особено предвид на факта, че за достигането им ще са ви необходими много години.

6. Нямате представа как да достигнете целите си

Веднъж поставили си цели, е важно да имате стратегия и план как да ги постигнете. И в тази насока има препоръки. От Fidelity Investments препоръчват на бъдещите пенсионери да целят следното във времето – да са спестили една годишна заплата до 35-годишна възрас; 3 годишни заплати до 45-годишна възраст; 5 годишни заплати до 55-годишна възраст.

7. Нямате заделени средства за живот поне за няколко месеца

Вижте още: Какви опасности ви дебнат по пътя към спокойни старини?

Фондовете за спешни нужди обикновено се правят преди да започнете да действате по дългосрочните си цели. Ако нямате спестени средства, за да покриете месечните си разходи за поне шест месеца, то е много вероятно да не пестите достатъчно, включително и за пенсиониране.