Налице е сериозен отлив на капитали от развиващите се пазари. Инвеститорите са изтеглили 1 трилион долара от този род пазари през последните 13 месеца, което е близо два пъти повече от сумата, напуснала развиващите се пазари по време на финансовата криза.

Инвеститорите теглят средства, притеснени от забавянето в ръста на развиващите се икономики и на фона на силното поевтиняване на валутите на тези страни, което им носи допълнителни загуби.

Темповете на изтегляне на средства могат да се ускорят - предвид на нестабилността в Китай и предприетата политика от централната банка на страната за обезценка на националната валута, прогнозират специалисти.

Очакваното повишение на лихвите от страна на Фед, най-вероятно през следващия месец, е друг фактор, който инициира избягване на развиващите се пазари.

„Тези изтичания на капитали ще продължат още дълго“, според Маартен-Джан Бакум, главен стратег Развиващи се пазари в NN Investment Partners, цитиран от CNBC.

Отливът на капитали е друг фактор, въздействащ в посока на обезценка на валутите на развиващите се страни.

Общият обем на изтеглените средства от 19-те най-големи развиващи се икономики е достигнал 940.2 милиарда долара за 13-те месеца до края на юли. Това е близо два пъти повече спрямо 480-те милиарда долара изтеглени средства през трите тримесечия на 2008-2009 година по време на финансовата криза.

Излизането на институционалните инвеститори от пазарите задейства спирала. Вследствие на отлива на капитали валутите на развиващите се страни отново се понижават, което наранява вноса и свива общото търсене. Обезценката на валутите пък носи нови загуби за инвеститорите, които отново теглят средства и т.н.

Доказателство за това е свиването на вноса на развиващите се пазари през юни, понижил се с 13.2% на годишна база, според данни на Capital Economics.