Ново изследване разобличава мита, че рекламите със сексуална насоченост и елементи на насилие, или появяващи се на канали с подобно съдържание, имат по-голям успех от тези с неутрално съдържание.

Този род реклами и програми на практика разсейват вниманието на зрителите от рекламираните продукти и затова са по-малко ефективни от рекламите с неутрално съдържание, според изследване на Брад Бушман, професор по комуникации и психология в университета в Охайо.

Вижте още: Най-сексистките съвременни реклами

До този извод изследването е достигнало благодарение на 53 проведени експеримента. Резултатите от рекламите сред потребителите са били сходни при съдържание на секс и насилие и при неутрално съдържание, се казва още в проучването.

„Никога не помага да се вкарват елементи на насилие или сексуално съдържание в рекламите“, коментира Бушман. „Резултатите или не са по-добри, или дори са по-лоши“, допълва още специалистът, цитиран от Bloomberg.

Изследването заключава, че „марки, използващи насилие в рекламното си съдържание, ще бъдат по-слабо запомнени, оценени по-малко и вероятността за покупка на продуктите е по-ниска. И макар рекламите със сексуално съдържание да са с по-добри резултати от тези с елементи на насилие, те не изглежда да постигат по-добър резултат от неутралните реклами“.