Щатските индекси отбелязаха вчера загуби от над 2%. Спадът им бе последван и от азиатските пазари, след данните за по-слаба активност в сектора на промишлеността в Китай.

Индексът MSCI Asia-Pacific загуби 2.1% от стойността си, до най-ниското си ниво от 27 юли 2012 година. Пазарите в страните, свързани с китайската икономика, отбелязаха сериозен спад.

Японският Nikkei 225 загуби 2% от стойността си, като с толкова се понижи и южнокорейският Kospi. Хонконгският Hang Seng намали стойността си с 1.9%.

Активността в промишления сектор във втората по големина световна икономика се е свила с най-ускорения си темп от близо шест и половина години през август. Свиването на вътрешното търсене и износа са допринесли за това.

„Пазарите залагат най-лошото в момента“, според Хералд Ван Дер Линде, ръководител на звеното за търговия в Азия в HSBC, цитиран от CNBC.

Шанхайският основен индекс се понижи с 1% и вече е под 200-дневната си средна величина за пръв път от юли 2014 година насам. Загубата на индекса за седмицата възлиза на 7.9%.

Сериозни загуби регистрираха и индексите, следящи развиващите се пазари. Индексът MSCI се понижи с 1.5% до шестгодишен минимум.

Фючърсите на щатските индекси се понижиха с над половин процент до шестмесечно дъно по време на търговията им в Азия. Тези на широкия индекс S&P 500 се търгуват при нива от 2 017 пункта.

Напълно е възможно днес да станем свидетели на тест на психологическата граница от 2 000 пункта от страна на индекса.

Със сериозни загуби от над 3% приключиха вчера европейските индекси, като нови такива е напълно възможно да отбележат те и през днешната борсова сесия.

Петролът възстанови низходящия си тренд, като щатският суров петрол се понижи до нов шест и половина годишен минимум при нива от 40.21 долара за барел вчера. Брентът с доставка през октомври също се понижи до шестгодишен минимум при нива под 46 долара за барел.

Златото продължи с възхода си в подобна среда на несигурност, като благородният метал поскъпна до нива от 1 164 долара за унция с незабавна доставка. Среброто се търгува при нива от 15.62 долара за унция с незабавна доставка.