Развиващите се пазари бяха сред най-засегнатите от глобалните разпродажби през последните седмици.

Индексът, следящ представянето им - MSCI Emerging Markets Index, се е понижил с 11% в местна валута от началото на месеца и се търгува при прогнозирано съотношение цена-печалба от 9.4, или под средното му за последните пет години от 10, според данни на Capital Economics.

Разликата между оценката на индекса, следящ представянето на развитите пазари - MSCI World Index и този, следящ представянето на развиващите се пазари, е най-голяма от преди началото на финансовата криза. В същото време индексът, следящ развитите пазари, се търгува при съотношение цена-прогнозирана печалба от 13.9.

„Финансовите оценки на развиващите се пазари вече не са високи след разпродажбите“, според Джон Хигинс, главен пазарен стратег в Capital Economics. „Веднъж когато волатилността отмине, развиващите се пазари могат да се представят по-добре от развитите в следващите месеци“, допълва още специалистът.

Кой е най-евтиният развиващ се пазар в момента?

Сред всички основни индекси на развиващите се пазари най-евтин е руският. Неговото съотношение цена-прогнозирана печалба е 4.9%, спрямо средното от 5.2 за последните пет години.

На второ място е египетският пазар, със съотношение цена-прогнозирана печалба от 7.3, макар и да се запазва над средното от 4.3 в дългосрочен план. Третото място е за китайския пазар със съотношение 7.8, или под средното от 9.

Други пазари, които са със съотношения цена-прогнозирана печалба под средните им в дългосрочен план са тези на Перу, Колумбия и Тайван, съответно при нива от 9.4 (32% под средното), 11.2 (25% под средното) и 9.9 (22% под средното).