Броят на милионерите във Великобритания се е увеличил с 41% в последните пет години, като един на всеки 65 възрастни вече разполага със седемцифрено състояние, благодарение на ръста в цените на имотите и на акциите.

Във Великобритания в момента живеят 715 000 милионери, в сравнение с 508 000 през 2010 г., показват данни на Barclays. Близо половината (48%) от всички новоизлюпени милионери след 2010 г. живеят извън Лондон и в югоизточната част на страната.

Според индекса на просперитета на банката Рединг, Кеймбридж и Бирмингам са най-заможните градове извън Лондон, а източната част на страната е третият най-проспериращ район.

Скокът в цените на имотите и голямата доходност на капиталовия пазар в последните години в комбинация с по-високите заплати и по-ниската безработица са причината за появата на новите милионери.

Проучването показва, че всеки британски регион в момента е по-заможен, отколкото е бил преди пет години, като за това свидетелстват индикатори като богатството на домакинствата, БВП, благотворителните дарения и предприемачеството.

Според официалните статистически данни най-заможните 10% от британските домакинства притежават 44% от богатството в страната.

Лондон и югоизточната част на страната остават най-проспериращите райони, а столицата може да се похвали с най-много милионери. Техният брой е нараснал с 48% в последните пет години до 191 000. Броят им е по-голям от общия брой на милионерите в Уелс, Шотландия, Северна Ирландия и северна Англия.

Източната част от от Англия е третият най-заможен регион в страната, тъй като нарастващите цени на имотите карат все повече заможни британци да напускат Лондон. Броят на милионерите в източната част на страната се е увеличил с 23 000 за последните пет години.

Рединг се нарежда на второ място сред най-заможните градове със средни годишни доходи в размер на 30 562 паунда.

Североизточната част на страната и Нюкасъл се нареждат назад в класацията по просперитет. Проучването обаче показва, че с най-бърз темп милионерите са се увеличавали именно в североизточната част и Уелс – с по 50% от 2010 г.

Въпреки скока в броя на заможните британци в последните пет години проучването показва, че ръстът на милионерите се очаква да се завърне към по-нормални нива в дългосрочен план. Увеличението се очаква да е 9% до 2025 г.