Азиатските индекси продължиха с ръста си и в последния ден на седмицата, водени от добри данни за щатската икономика, които успокоиха инвеститорските нерви. Сериозен ръст за втори пореден ден отбелязаха щатските индекси, както и китайските.

С над 2% се повишиха и трите основни щатски индекса, като с най-голям ръст се отличи технологичният Nasdaq добавил 2.5% към стойността си. Така вчера щатските индекси възстановиха около половината от загубата си от 11% за последните шест дни.

Индексът MSCI Asia-Pacific добави 1.3% към стойността си. Шанхайският основен индекс добави 1.1% към стойността си, с което намали загубата си за седмицата до 11.1%.

Японският Nikkei добави 2.3% към стойността си, макар и все още да е с понижение за седмицата в размер на 2.3%.

Голямата новина вчера бе повишението на петрола на международните стокови пазари. С над 10% поскъпнаха фючърсите на щатския суров петрол и брентът вчера, повишение невиждано от 2008 година насам. Така суровината се отдалечи сериозно от достигнатия си в началото на седмицата шест и половина годишен минимум.

Брентът с доставка през октомври се търгува при нива от 48.3 долара за унция, спрямо нивата му от около 44 долара рано вчера.

„Възможно е днес да станем свидетели на по-нататъшен апетит от страна на инвеститорите към рискови активи. Той обаче може да е ограничен предвид края на работната седмица и предстоящия уикенд“, според Бърнър Оу, пазарен стратег в IG, цитиран от CNBC.

Добри данни за ръстът на щатската икономика в съчетание с намаляване на молбите за помощите за безработицата, бяха фактори, които съдействаха за ръста на световните борсови индекси.