След една драматична седмица за борсовите индекси по света на масирани разпродажби и възстановяване на стойност впоследствие, гладкият път пред инвеститорите все още е далеч, според експерти.

Широкият щатски индекс Standard & Poor's 500 загуби 11.2% от стойността си само за шест търговски сесии, впоследствие възстанови 6.4% от стойността си.

Вижте още: Добър ли е моментът за покупка на чужди акции?

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 1 000 пункта за един ден и в последващите два дни се повиши с 1 000 пункта.

Представянето на основните индекси по света, най-вероятно ще продължи да е волатилно поне в близко бъдеще, според много пазарни наблюдатели.

„Няма да е изненадващо през следващите седмици да станем свидетели на нови трицифрени изменения в индекса на сините чипове Dow”, според Джеф Кларк, стратег в Stansberry Research, цитиран от Bloomberg.

Разбира се, никой не се наема да прогнозира дали следващото голямо движение ще е нагоре или надолу. Мечите пазари, или спадове от над 20% от върха са относително редки. Експертите, обаче, не очакват и бързо възстановяване.

„В 11-те пъти от Втората световна война насам, когато пазарът е падал с 5%, или повече през август, в 80% от случаите той е продължавал да пада и през септември, като е губил средно 4% през месеца“, според Сам Стовал, пазарен стратег в S&P Capital IQ.

Едва ли ще станем свидетели и на по-продължителен спад обаче, прогнозират още експертите. След като пазарът се е понижил в началото на 2008 година, той се повиши през пролетта, перди да станат ясни цикличните проблеми за щатската и световната икономика.

Дори и в условията на понижение някои сектори, като технологичният, енергийният и този на потребителските стоки се представят по-добре от останалите.

Сектори, като телекомуникационния например, доказаха своята по-голяма устойчивост в условията на спад, при срива за индексите от началото на миналата седмица.