Инвеститори от цял свят следят с интерес Гърция днес, за да видят дали акциите на борсата в Атина ще се справят по-добре след големите понижения от вчера и се питат колко време ще е необходимо за възстановяването на доверието в пазара и дали това някога ще се случи.

Цените на гръцките акции се сринаха в понеделник, след като Атинската фондова борса отвори отново за първи път от пет седмици насам. Индексът Athens Composite отвори с 23% надолу, а гръцките банкови акции бяха засегнати най-сериозно, падайки с 30% до дневния им лимит за волатилност.

Индексът ограничи загубите си през деня и затвори със спад от 16.2%. Днес индексът отвори с понижение от 4.8%.

Евангелос Карацис, управляващ директор на Beta Securities, заяви пред CNBC, че това е бил един "лош ден за гръцкия пазар" и че на фона на множеството проблеми ще е необходимо време на пазара да намери отново равновесие от средата до края на седмицата.

"Смятам, че разпродажбите няма да продължат още много. Банковият сектор бе засегнат най-много от този спад и смятам, че днес можем да видим ново равновесие при банките," казва още Карацис.

Според него Гърция е на път да подпише трето споразумение за спасителни средства с кредиторите си на стойност 86 млрд. евро, детайлите по което се обсъждат тази седмица в Атина. Една от основните теми за обсъждане е пенсионната система.

Гърция и кредиторите й се споразумяха вчера, че пенсионните реформи ще засегнат само тези, които са се пенсионирали след края на юни.

Въпреки постигнатия прогрес, икономисти смятат, че проблемите на Гърция може да се окажат толкова сериозни, че страната в крайна сметка да излезе от еврозоната.

От Capital Еconomics прогнозират, че свиването на гръцката икономика през второто, третото и четвъртото тримесечие на настоящата година ще бъде 2%, 4% и 2%, респективно. Така средният годишан ръст на икономиката ще бъде минус 4.0%, или по-лош, от предишната прогноза. Следващата година гръцката икономика може да се свие с 5%, според Capital Economics.

На фона на тези икономически реалности, изискването в настоящия спасителен план Гърция да натрупа значителни бюджетни излишъци в следващите няколко години изглежда изключително трудно, ако не и напълно в сферата на фантастиката, смятат от Capital Economics.