Учените смятат, че до 3 години в магазините ще се предлага сладолед, който не се топи, пише The Telegraph.

Те разчитат на използването на естествен протеин, който държи свързани мазнината, водата и въздуха. Благодарение на него сладоледът ще се топи много трудно и ще остане замразен доста по-дълго време, дори и на слънце.

Според учените от Universities of Dundee в Единбург новият сладолед няма да има и частици скреж.

Новият метод ще позволи и създаването и на други продукти, които ще бъдат с по-ниски нива на наситени мазнини и по-малко калории.

Виж още: Как изглежда (и колко струва) вечеря в най-добрия ресторант в света

Професор Кейт Макафи, който е ръководител на проекта, смята, че тяхната работа по новата субстанция ще зарадва както потребителите, така и производителите.

Новият протеин, известен като BslA, се среща естествено в някои храни и „добри“ бактерии. Учените са открили метод да го произвеждат. Протеинът се свързва с частиците мазнина и въздушните балончета и прави сместа по-здрава и издръжлива.

Учените смятат, че сладолед по новия метод ще се прави след 3 до 5 години.