Изпълнителният директор на Tesla Motors Inc - Илон Мъск, потвърди в социалната мрежа Twitter, че компанията му започва да събира поръчки за най-новия си евтин модел електромобили Model 3 от март догодина.

Вижте още: Какви коли предпочитат богатите?

Мъск потвърди и цената на модела, която ще бъде 35 000 долара. Очаква се возилото да изминава до 320 километра с едно зареждане на батериите.

Tesla е една от най-бързоразвиващите се автомобилни компании в света, специализирана в производството на електромобили.

Електромобилът ще е седан от категорията на BMW 3-Series. Предвид на усилията на компанията моделът да се хареса на по-голяма група потребители, той най-вероятно ще бъде предложен в още няколко варианта - най-вероятно комби и кросовър.

Цената на модела ще е наполовина на досегашния най-популярен и продаван модел на компанията - Мodel S, чиято стартова цена е 71 000 долара.

Основен конкурент на новия евтин електромобил на Tesla се очаква да е моделът Bplt на Chevrolet. Той се очаква също да минава 200 мили с едно зареждане и да се продава срещу 30 000 долара.

По-късно през тази седмица Tesla започва продажбата на изцяло електрическия си луксозен високопроходим спортен модел Model X, чиято цена е 132 000 долара и среща доста критики от спецалисти, че е прекалено висока.

Електрическият модел ще бъде със задвижване 4х4 и срещуположно отварящи се врати.