Мебън Фабър, главен финансов директор в Cambria Investments, е уважавано име в инвестиционните среди. Той е сред малкото пазарни специалисти, достатъчно умни и смели, за да предупреждават за балони на пазара.

Това Фабър прави посредством разработен количествен модел за прогнозиране на пазара, който е доказал своята ефективност във времето.

Вижте още: Все още е възможен срив за пазара

Тревожно би следвало да е за инвеститорите, че този работещ модел прогнозира срив за пазарите. Моделът е завършил миналия месец с препоръка за държане на 100% от инвеститорските средства в кеш.

Това се е случвало само 7% от времето досега, като последният път е бил през 2008-2009 година, когато пазарът се срина.

Моделът му е базиран просто на сравнение на текущите цени на акциите със средните им за последните 10 месеца. На база на исторически тест във времето до 1901 година, става ясно, че този модел би спестил на инвеститорите любители на стратегията „купи и дръж“ най-лошите борсови сривове.

Разбира се, не всички специалисти са толкова негативно настроени за пазара. Ето и някои от техните доводи:

Успешният портфолио мениджър Дан Бънтинг коментира, че икономистите винаги очакват да се случи най-лошото. Това обаче не се случва и небето продължава да не пада.

Дори и да предстои корекция за пазара, все още инвестициите в акции нямат алтернатива, предвид на доходността на останалите инструменти.

Други коментират, че според закона на Мърфи, продажбите на акциите им ще е лоша идея, защото почти със сигурност ще е последвана от тяхното поскъпване.

Някои финансови специалисти споделят, че не биха издържали на стреса да стоят извън пазара и по-скоро биха предпочели да инвестират в стойност, отколкото да се опитват да „таймират пазара“ - стратегия, доказала, че е губеща.