Азиатските индекси успяха да се повишат след волатилна търговия на китайските индекси и при условията на затворени щатски пазари. Доларът поскъпна спрямо йената, след като инвеститорите бяха по-склонни към риск.

Данни за износа на Китай посочиха по-малък от очакванията спад, като в същото време вносът в страната се е понижил с повече от очакванията, което се прие като нов сигнал за слабост на втората най-голяма световна икономика.

Вижте още: Корекция или криза?

Данните накараха инвеститорите да очакват нови мерки от стимули за китайската икономика през следващите месеци.

„Не съм особен оптимист по отношение на износа на Китай и едва ли страната ще успее да достигне заложените цели“, според Ний Уен, анализатор в Hwabao Trust, цитиран от CNBC. “Най-вероятно ще станем свидетели на поне още три понижения на задължителните минимални резерви на банките през тази година“, допълва още специалистът.

Индексът МSCI Asia-Pacific се повиши минимално, като добави 0.2% към стойността си. Междувременно фючърсите на щатските индекси сочат отваряне с около половин процент на положителна територия.

Японският Nikkei регистрира загуба от 1.8%, продължавайки със загубата си от понеделник, когато отбеляза нов седеммесечен минимум.

Петролът се понижи с над 3% вчера, като рано тази сутрин брентът се търгува при нива от 47.80 долара за барел с доставка през октомври.

Златото се търгува без съществена промяна спрямо вчерашните си нива при 1 220 долара за унция с незабавна доставка.