Португалия е малка страна, разположена на атлантическия бряг на Иберийския полуостров. Заради красивата си крайбрежна ивица и историческо наследство, тя е една от най-посещаваните държави в Европа.

Нейните малки размери я правят лесна за придвижване и с по-големи възможности за посещение на повече места, отколкото съседна Испания например.

Умереният климат я превръща във ваканционна дестинация за цялата година, а туристите се радват и на римски и мавритански руини, в комбинация с други туристически атракции.

Вижте 10 от най-красивите забележителности на чаровната Португалия:

Манастир Алкобака

Това е римокатолически манастир, разположен в град Алкобака, в централната част на Португалия. Той е основан от първия португалски крал Алфонсо Енрикес през 1153 г. и поддържа тясно сътрудничество с кралете на Португалия през цялата си история.

Църквата и манастирът са първите готически сгради в Португалия, и заедно с манастира Санта Крус в Коимбра, той е един от най-важните средновековни манастири в страната.

Университетът в Коимбра

Университетът в Коимбра е един от най-старите университети в Европа, като е създадена през 1290 г. Той също така е един от най-големите университети в Португалия - с приблизително 20 000 студенти.

Университетският комплекс е построен в началото на 18 век по инициатива на крал Жоао V, а библиотеката Biblioteca Joanina е чудесен пример за барокова архитектура.

The Sala дос Capelos - оригиналната тронната зала, е мястото, където се възлагат докторати.

Вижте още: Топ 10 на туристическите атракции в Лисабон

Капела дос Осос

Изглежда като излязла направо от филм на ужасите, но в действителност това е практично решение на монаси от 16 век, които преценили, че гробищата заемат прекалено много място.

Те преместили човешките останки в специален параклис, известен като Bone Chapel, където костите украсяват интериора му. Параклисът е част от готическата църква Свети Франциск.

Смята се, че 5000 скелети, включително черепи, красят стените и тавана на параклиса.

Кабо Жирао

Намира се на южното крайбрежие на остров Мадейра, в португалския архипелаг със същото име. Със своята височина от 570 метра, скалата е една от най-високите в Европа.

Гледката надолу по почти отвесния й склон над океана е невероятно вълнуваща. През 2012 г. е инсталирана платформа със стъклен под.

Замък Сао Жорже

Замъкът Сао Жорже е една от най-добрите туристически атракции в Лисабон, тъй като може да се види от всички краища на града. Тя датира от римско време, макар и маврите да са преустроили укрепленията през 10 век.

Замъкът е освободен от маврите през 1147 г. по време на обсадата на Лисабон през Втория кръстоносен поход. Той по-късно служи като резиденция на крал Алфонсо III.

Замъкът е разрушаван и възстановяван няколко пъти.

Замъкът Обидос

Това e е внушителна постройка, която се намира на хълм в Обидос - малък град, който датира от римско време, разположен на Атлантическото крайбрежие на Португалия.

Маврите го построяват някъде през 8 век. Той е ремонтиран около 14 век, като към него е добавена и цитадела. Днес в замъка се помещава луксозният хотел Pousada.

Традиционен средновековен пазар се провежда в замъка всяка година през юли.

Рибейра

Това е очарователен живописен район в Порто, който понякога наричат "душата на Порто." Съставен е от средновековни улички, които завършват на брега на река Дуро.

Средновековните сгради са пълни с барове, кафенета и ресторанти, като Рибейра е популярно място за срещи и хапване.

Районът е особено натоварен по празниците, когато жителите на града се стичат там, за да видят фойерверките. Там се намира и къщата, в която принц Хенри Мореплавателя е роден през 1394 г.

Вижте още: Късче от рая: Азорските острови

Прая да Мариня

Той е считан за един от най-красивите плажове в Португалия. Ограден е от красиви сини води, комбинирани с бял пясък и високи скали.

Това е един малък залив, който е широко използван като изображение на туристическите брошури на страната. Чистите му води го правят подходящо място за гмуркане с шнорхел.

Кулата Белем

Тя е известна също като кулата на Сейнт Винсънт и се намира на място, което някога е било остров в река Тежу край Лисабон, столицата на Португалия.

Датираща от 1515 г., внушителната кула е построена едновременно да защитава Лисабон от нашественици и да приветствам приятели на града.

Национален дворец Пена

Националният дворец изглежда като замък от приказка, тъй като се извисява над облаците в дните без слънце. Той е построен на върха на хълм в Синтра и може да се види от Лисабон в ясен ден.

Създаден от цар Фердинанд II, това е впечатляващ пример за романтизъм от 19 век не само в Португалия, но и в света, тъй като той съчетава различни архитектурни стилове.

Днес се използва по държавни поводи.