Откакто град Мемфис, разположен в югозападния ъгъл на американския щат Тенеси, е кръстен на древната египетска столица, която се издига величествено по поречието на река Нил, жителите на града са влюбени във всичко, свързано с Египет.

Градът е обявен за перлата на "американския Нил" - река Мисисипи. Има постоянни изложби на египетски антики в художествения музей на Университета в Мемфис.

Портите, стените и колоните в зоологическата градина на града са украсени с египетски мотиви и йероглифи. Населеното място дори има футболен отбор, наречен Фараоните от Мемфис.

През 1950-те градът решава, че му липсва една важна част от египетски му съименник - пирамидите. Отнема почти четири десетилетия, за да бъде осъществена мечтата на жителите, но в крайна сметка през 1991 г., с цената на 65 милиона долара, Мемфис се сдобива със своя собствена пирамида.

Тя се намира в центъра на града. Изградена е от стомана и бетон, с височина 98 метра и 180 метра дължина. Структурата е с две трети по-голяма, в сравнение с Голямата пирамида в Гиза.

Гигантската сграда, със своята лъскава фасада, е фокусна точка на силуета на града. Първоначално тя е построена, за да приюти местния стадион и арена за концерти, предназначен за 20 000 души.

Вижте още: 15 невероятни инженерни творения, променили света

Плановете обаче се променят, когато се оказва, че пирамидата няма да е подходяща за мачовете от NBA, в които участват Мемфис Гризлис. Затова през 2004 г. е посторен FedExForum за 250 милиона долара, който днес е дом на отбора.

Първоначалните планове включват още късовълнова радиостанция, открит асансьор по протежение на сградата, Hard Rock Cafe, музикален музей и тематичен парк. Те никога не са построени.

Въпреки това в пирамидата се провеждат много спротни събития и турнири. Тук се състои епичният мач между Ленъкс Люис и Майк Тайсън през 2002 г., който Люис спечели с нокаут в осмия рунд.

Провеждани са концерти на Шер, Брус Спрингстийн и дори Майкъл Джексън. В продължение на осем години обаче пирамидата е изоставена.

Тя е възродена отново през 2015 г., като сега включва хотел, ресторанти, магазини, боулинг зала, както и стрелбище за лък, а на върха й има площадка за наблюдение.