Доларът се отдалечи от едномесечния връх спрямо кошница от валути днес, докато инвеститорите изчакват ключови данни за фабричната активност в Китай и заетостта в САЩ, за да получат евентуални индикации за това кога Федералният резерв на САЩ най-накрая ще вдигне лихвите.

Очакваните в четвъртък PMI данни за Китай и в петък данни за неселскостопанската заетост в САЩ може да подкрепят долара, ако резултатите са в полза на вдигането на лихвите по-късно през годината.

Трайното подобряване на условията на пазара на труда в САЩ, както и признаците за стабилизиращата се китайска икономика, биха могли да убедят Фед да вдигне лихвите за първи път от 2006 г.

Дотогава основните валутни двойки вероятно ще се придържат към настоящите рейнджове, според пазарни участници и анализатори.

Тази седмица пазарната активност се очаква да намалее преди започващата от 1 октомври почивна седмица в Китай заради националния празник на страната.

Доларовият индекс за последно се търгуваше на ниво от 96.243 пункта, отчитайки лек спад и отдалечавайки се от достигнатия в петък връх от 96.700 пункта, което бе най-високото му ниво от 19 август насам.

Спрямо йената доларът се разменяше на ниво от 120.38, губейки 0.2% и търгувайки се под достигнатия в петък връх от 121.24.

Еврото губи близо 0.1%, до 1.1186 спрямо долара, след като в петък падна до 1.1116.

Президентът на подразделението на Фед в Канзас Естер Джордж заяви в петък, че вярва, че централната банка трябва да действа скоро, за да може да "разполага с лукса" да е способна да вдига лихвите постепенно.

Силните данни за БВП през второто тримесечие, публикувани в петък, бяха поредното основание за вдигането на лихвите в САЩ през 2015 г.

На фона на консолидиращия долар - суровинните валути възстановиха част от изгубеното. Австралийският долар се търгуваше на ниво от 0.7019 щатски долара, след като се отдалечи от достигнатото през миналата седмица дъно от 0.6936.

Също тази седмица МВФ се очаква да занижи прогнозата си за световната икономика, което би могло да ограничи апетита към риск у инвеститорите.

Пазарната реакция на две важни политически събития бе ограничена. В Европа голямата победа на сепаратистите в местните избори в Каталуния би могла да доведе до период на нестабилност в испанската политика.

В САЩ неочакваната оставка на председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър и коментарите му от вчера, че Конгресът вероятно ще избегне блокиране на работата на администрацията.