Азиатските индекси заличиха първоначалния си ръст от деня, а доларът поскъпна, след като ръководителят на Фед Джанет Йелън потвърди, че резервът все още може да повиши лихвите през тази година.

Индексът, следящ представянето в Азия – MSCI Asia-Pacific, се понижи с 0.4%. Спадът се предопредели до голяма степен от проучване, което посочи забавяне на активността в промишления сектор в Китай до най-ниското му ниво от 2009 година насам.

Австралийският основен индекс загуби 0.4% от стойността си.

„Насочвайки се към края на седмицата, трейдърите и инвеститорите са притеснени относно състоянието на китайската икономика и бъдещата политика на Фед и не са особено склонни към поемането на рискове“, коментира Крис Конуей от Australian Stock Report, цитиран от CNBC.

„Едва ли Фед ще има достатъчно нови данни за икономиката, които да предопределят октомврийско повишение на лихвите, но очакваме това да се случи през декември“, смята Джим Осъливан, икономист в High Frequency Economics.

Японският Nikkei заличи повишение от близо 1% и се търгува при нива, близки до нулева промяна за деня. Индексът е на път да приключи седмицата със загуба от 2.8%.

Изнесени данни посочиха, че основният индекс на потребителските цени в Япония е отбелязал първото си понижение на годишна база, откакто централната банка на страната стартира с масираните си стимули преди две години.

Японското правителство също така занижи прогнозите си за представянето на икономиката, като наблегна на значителните рискове, идващи по направление на Китай.

При суровините петролът задържа ръста си от вчера, когато добави 1% към стойността си. Рано тази сутрин брентът с доставка през октомври се търгува при нива от 48.20 долара за барел.

Златото добави близо 2% към стойността си вчера, като задържа до голяма степен спечеленото и се търгува рано тази сутрин при нива от 1 148 долара за унция с незабавна доставка.