Технически сигнал, който бе наблюдаван при последните два срива на щатския индекс S&P 500, се появи отново. Той е поредният за щатските инвеститори.

Става въпрос за понижение на пълзящата средна цена на широкия индекс Standard & Poor’s 500 за последните 12 месеца в два поредни месеца, според данни на MKM Partners LLC.

През последните две десетилетия е имало само два подобни случая и то по време на пукането на „интернет балона“ и по време на финансовата криза от 2007-2009 година. И през двата случая инвеститорите станаха свидетели на рязка обезценка на инвестициите си.

* Графика - Bloomberg

Сигналът идва след края на продължилия близо шест и половина години бичи пазар в условията на забавяща се световна икономика и понижение в печалбите на щатските компании.

Тези негативни фактори накараха Фед да забави планираното повишение на лихвите през този месец и да го отложи най-вероятно за декември.

Разпродажбите на широкия индекс S&P 500 го изпратиха до понижение от около 10% от август насам, което бе първото му по-сериозно такова от четири години.

По-рано днес предупреждение за предстоящи опасности за инвеститорите направи и инвеститорът активист Карл Айкан, който заяви, че портфейлът му от акции е най-хеджиран от четири години насам.